Voor Open VLD-voorzitter Tom Ongena moet werken meer lonen.
Foto: Belga

Minder pensioen voor langdurig werklozen: "Breekpunt voor Open VLD", zegt Ongena

Open VLD wil dat de pensioenbijdrage van langdurig werklozen verlaagd wordt. Op die manier willen de Vlaamse liberalen dat het pensioen van wie heeft gewerkt en van wie langdurig werkloos is geweest 500 euro van elkaar verschillen. Voor partijvoorzitter Tom Ongena is dat een breekpunt bij de komende regeringsonderhandelingen.

Aan de vooravond van 1 mei verpakte premier Alexander De Croo het nog als een 'positieve boodschap' toen hij het had "over voorstel om werkenden altijd 500 euro meer te laten verdienen dan niet-werkenden". Maar wie goed luisterde, kwam te weten dat het hier eigenlijk om een besparingsmaatregel gaat: het gaat niet over het optrekken van de pensioenen van wie heeft gewerkt, maar over het verminderen van de pensioenbijdragen van langdurig werklozen.

De 500 euro is een breekpunt. Dat moet met zoveel woorden in het regeerakkoord staan

Open VLD-voorzitter Tom Ongena

"Wie een uitkering krijgt, zal niet blij zijn dat wij gaan snoeien in de welvaartsenveloppe", zegt Open VLD-voorzitter Tom Ongena in De Zondag. "Dat betekent: geen verhogingen meer boven de index. Wie geen werk wil zoeken, zal niet blij zijn met onze maatregelen. De vakbonden zullen niet blij zijn met onze voorstellen."

Voor Open VLD is dit voorstel te nemen of te laten. "De 500 euro is een breekpunt, ja. Dat moet met zoveel woorden in het regeerakkoord staan. Anders doen wij niet mee."

Ongena zal daar persoonlijk op toezien, want hij is van plan om voor zijn partij de regeringsonderhandelingen te leiden. "Het lijkt me logisch dat ik dat doe, want ik ben de partijvoorzitter. Maar ik zal me graag laten bijstaan door een sterk team."

Ook in De Stemtest zit een stelling over de werkloosheidsuitkering. Ontdek hier welke partij denkt zoals jij:

Meest gelezen