Uitlokking of geen uitlokking? Hamse slager straks mogelijk toch voor assisen voor doodsteken ex-schoonzoon.

Uitlokking of geen uitlokking? Hamse slager straks mogelijk toch voor assisen voor doodsteken ex-schoonzoon

Ham/Hasselt -

Moet Bruno B. voor assisen verschijnen voor de dood van Olmenaar Tim Wils of niet? Het kan het verschil betekenen tussen maximaal levenslang of vijf jaar cel. De nabestaanden vinden van wel, het parket van niet. Vrijdag in de rechtbank doken er alleen maar meer vraagtekens op.

Geert Houben

Terug naar 30 oktober 2022. In de Viooltjesstraat in Ham steekt de nu 65-jarige Bruno B. zijn ex-schoonzoon Tim Wils (40) dood. Met een fileermes. De man, die vroeger een slagerij in Heppen (Leopoldsburg) runde, leeft al jaren in onmin met het voormalige lief van zijn dochter. Het einde van de relatie verliep tumultueus. Wils kreeg zelfs een contactverbod opgelegd. Twee dagen na het verstrijken van het verbod stond de Olmenaar aan de deur van zijn voormalige schoonouders.

Pelletkachel

“Om zijn spullen op te eisen”, aldus Philip Daeninck, advocaat van de nabestaanden. Heel wat van zijn eigen goederen, waaronder een pelletkachel, kwam Wils terugeisen. Dat deed hij met een stok in de handen. Verder dan de inkomhal kwam hij niet.

Bruno B. haalde twee keer uit met een fileermes. Een eerste keer kon het slachtoffer de uithaal nog afweren. De volgende maal plofte het mes in de hartstreek van Tim Wils. Niet veel later werd in het ziekenhuis zijn dood vastgesteld.

Slachtoffer Tim Wils.© rr

“Niet mee eens”

Het openbaar ministerie deed een onderzoek naar moord. De uiteindelijke conclusie zou moord met uitlokking zijn, waarvoor Bruno B. zich moet verantwoorden. Momenteel staat de zaak niet voor assisen, maar voor de correctionele rechtbank.

“Ik ben het daar volledig niet mee eens”, sprak Philip Daeninck vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank. Hij betwistte met klem dat het om uitlokking zou gaan. Onder meer omdat Bruno B. goederen van het slachtoffer achterhield. “Dit is moord. Dan is het aan een volksjury of aan assisen om hierover te oordelen. Nu probeert het openbaar ministerie een binnenweg te nemen om de zaak sneller te laten berechten. Een zaak voor assisen vergt een heel ander onderzoek dan een correctioneel dossier.”

© rr

Getuigen oproepen

Daeninck claimt dat het onderzoek niet volledig is gevoerd. Hij vroeg om vier getuigen op te roepen: twee werkmakkers, een familielid en een vriend. “Als u oordeelt dat er geen sprake is van uitlokking, is de correctionele rechtbank niet bevoegd en moet de zaak voor assisen verschijnen”, sprak de advocaat.

De verdediging bij monde van Joke Feytons wil daarentegen de tenlastelegging nog afzwakken en spreekt van wettelijke zelfverdediging en zelfs van het toebrengen van slagen en verwondingen. Als de rechter Daeninck zou volgen, moet het dossier naar assisen in Tongeren verhuizen. Maar… “Kunt u nog de uitlokking betwisten als u dat niet in een eerder stadium of voor de raadkamer heeft gedaan”, wierp de rechter op. Een zet die Daeninck voelde aankomen. “Om strategische redenen heb ik dat niet gedaan.”

De rechtbank heeft de zaak nu uitgesteld naar 21 juni om te pleiten of de betwisting over de uitlokking nog mogelijk is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer