Luister naar

Buddy wordt vriend

Nieuws
Hoe is het om als vluchteling hier je bestaan te moeten opbouwen? Journalist Michiel Steenwinkel werd via de organisatie DelftseBuur buddy van de Syriër Ayham Jabri. Dit is het slot van een serie over hun ontmoetingen. Eerdere afleveringen stonden in de krant van 11, 21 en 29 juli, 15, 24 en 29 augustus en 5 en 12 september.
Hoe is het om als vluchteling hier je b..
dinsdag 26 september 2017 om 03:00

Ik loop met Ayham tussen de scholieren door in het gebouw van het ROC in Delft. De school is een van de plekken waar statushouders taalles krijgen. We stappen een klein lokaal binnen waar een vriendelijke docente klaar zit voor een beamerscherm. De tafeltjes zijn in een grote u-opstelling gezet. Vier dagen in de week zit ­Ayham hier met een groep ­Syriërs en Eritreeërs.

Argwanende blikken volgen mij vrijwel direct. Het wordt me snel duidelijk dat ik geen foto’s mag maken. Eritreeërs zijn doodsbang dat de geheime dienst uit hun vaderland hen ergens op internet ziet. Er gaan verhalen rond over familieleden die thuis om die reden vervolgd worden door hun eigen overheid.

Het verbaast me dat mensen uit heel verschillende culturen hier in één klasje zitten. Zeker omdat Eritreeërs doorgaans een veel lager opleidingsniveau hebben dan Syriërs. Als de les begint, moet ik vertrekken. Ik loop langs nog een lokaal vol statushouders. Allemaal mensen die drie jaar krijgen om hun inburgeringsexamen te halen. Je mag daarvoor tienduizend euro lenen. Haal je het papiertje binnen de drie jaar, dan wordt je schuld kwijtgescholden.

Een paar weken later vertelt Ayham mij dat hij stopt met school. ‘Ik leer te weinig’, zegt hij. ‘Als ik werk en de hele dag met collega’s praat, leer ik meer.’ Ik denk dat dit zeker geldt voor spreekvaardigheid. ‘Maar lezen en schrijven leer je toch beter op school’, zeg ik hem.

Intussen besteedt Ayham zijn tijd aan het vinden van betaald werk. Dat blijkt niet mee te vallen.

We bekijken talloze vacatures voor ongeschoold werk en praten over de toekomst. Hij wil een groter huis en een mooie auto. Dan is het belangrijk dat hij straks z’n papieren heeft. Ayham weet dat zelf heel goed.

Op een dag krijg ik een WhatsAppberichtje: Hij kan aan de slag kan bij een fastfoodketen. In gedachten zie ik het hem zo doen. Ook wil hij op een andere school verder met z’n taallessen. ‘Studeren, werken en sporten!’ En vrijwilligerswerk bij de scouting wil hij ook blijven doen. Ayham krijgt het nog druk. ‘Heb je nog wel tijd voor mij’, vraag ik hem met een knipoog. ‘Sowieso‘, luidt het antwoord. Ik denk dat ­Ayham zijn weg in Nederland wel zal vinden. Het buddyschap is een vriendschap geworden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.