Luister naar

Huiseigenaar heeft roze bril alweer op

Nieuws
De huizencrisis is pas net bedwongen, maar Nederlandse eigenaren behoren alweer tot de meest optimistische van Europa.
Koen Haegens redactie vk
dinsdag 26 september 2017 om 03:00

Amsterdam

Drie op de vier gaan ervan uit dat de huizenprijzen de komende twaalf maanden alleen maar verder zullen stijgen. In Groot-Brittannië, maar ook onder Duitsers en Belgen, is de stemming aanmerkelijk minder positief.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van ING naar inwoners in vijftien landen, waaronder ook zo’n duizend Nederlanders. Zij blijken de toekomst rooskleurig in te zien. Slechts iets meer dan een kwart heeft het idee dat het de verkeerde kant op gaat met de woningmarkt. In Duitsland is dat de helft; in Spanje 58 procent. Die roze bril hangt wellicht samen met het feit dat slechts een kleine minderheid van 4 procent het lastig zegt te vinden de maandelijkse hypotheek te betalen. Zelfs in andere groeilanden als Duitsland ligt dat percentage met 11 procent aanmerkelijk hoger. De ING-onderzoekers wijzen er ter verklaring op dat Nederland relatief streng controleert of huizenkopers hun toekomstige maandlasten wel kunnen dragen. Wanneer het dan toch misgaat, komt dat vaak door echtscheiding of baanverlies. In totaal kampen zo’n 98.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie.

Opvallend is dat huurders er in Nederland veel minder goed voor staan. Van hen heeft 15 procent moeite de maandelijkse betaling te voldoen. Waar huizenkopers profiteren van de extreem lage rente, zagen huurders in Nederland hun lasten juist fors stijgen.

De huren stegen sinds 2012 in de vrije sector met 14 procent. In de sociale woningbouw gingen ze zelfs met 16 procent omhoog.

Ondanks de zonnige inschattingen van Nederlandse huiseigenaren gelooft ING-econoom Senne Janssen niet dat er sprake is van blinde euforie, zoals aan de vooravond van de huizencrisis. Hij wijst erop dat minder dan één op de tien Nederlanders een daling van de huizenprijzen voor ondenkbaar houdt. In België is dat 41 procent. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Autospotters op de Brink in Laren. Samen met Bloemendaal en Heemstede is Laren de gemeente waar rijke inwoners het vaakst een eenzijdige leefwereld hebben, en dus vooral andere rijken ontmoeten.

Arm en rijk leven ontmoeten elkaar steeds minder. Behalve op de Biblebelt. 'Daar zijn contacten minst eenzijdig'

Arm en rijk in Nederland komen elkaar steeds minder tegen, stelt het SCP. Dat verkleint de kansen van de laagste inkomens en vergroot de vooroordelen over en weer. Opvallend genoeg speelt dat op de Biblebelt minder.