© AP

Assange mag beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag beroep aantekenen tegen zijn dreigende uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat heeft het High Court in Londen maandag beslist.

lto
Bron: Belga, The Guardian

Het High Court onderzocht maandag tijdens een cruciale zitting de garanties van de VS over de behandeling die Assange zou krijgen in geval van een uitlevering. De debatten spitsten zich voornamelijk toe op de mogelijkheid voor de 52-jarige Australiër om een beroep te mogen doen op het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Dat beschermt het recht op vrije meningsuiting.

De rechters hadden een beslissing eind maart uitgesteld en garanties gevraagd van de VS. Die blijken het High Court niet overtuigd te hebben. Assange mag nu in een nieuwe beroepsprocedure zijn argumenten uiteenzetten waarom een uitlevering aan de VS volgens hem niet legaal zou zijn.

De Britse autoriteiten willen Assange overdragen aan de VS, waar hij wordt vervolgd voor de publicatie van vertrouwelijke overheidsdocumenten. Hij riskeert tot 175 jaar cel voor de publicatie van geheime documenten over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer