© S. Mouton

Realisatie zwemparadijs Plopsaqua in Mechelen stap dichterbij

De Vlaamse regering heeft vrijdag tijdens de superministerraad beslist dat Technopolis mag samenwerken met Plopsaqua. Daarmee komt de realisatie van een subtropisch zwemparadijs in Mechelen een stap dichterbij.

Sven Van Haezendonck

© LDN

Voor de bouw van een nieuw zwembad heeft het autonoom gemeentebedrijf Sport Actief Mechelen (SAM) een tijdje geleden een marktvraag gelanceerd. “Er waren vier kandidaten. Een externe jury heeft Plopsaqua geselecteerd”, zegt Walter Schroons (CD&V), schepen van Sport. Samen met Plopsaqua wil de stad dat nieuwe zwembad graag realiseren op de terreinen van Technopolis in Mechelen-Zuid. Al was er daarvoor eerst groen licht nodig van de Vlaamse overheid.

Vlaanderen is eigenaar van de gronden en heeft ze in erfpacht gegeven aan Technopolis. “Door de beslissing van de Vlaamse regering afgelopen vrijdag heeft de raad van bestuur van FTI Technopolis nu de mogelijkheid om aan Plopsaqua een suberfpacht toe te kennen. Het staat ons vrij om daarover te beslissen”, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van Technopolis.

“We kunnen nu dus bekijken aan welke voorwaarden moet worden voldaan om zo’n project mogelijk te maken. Ik denk bijvoorbeeld aan de mobiliteit die met de bouw van het zwembad en de uitbreiding van Technopolis een andere aanpak vraagt. Of aan het afsluiten van synergieën zoals we dat eerder met Zoo Planckendael hebben gedaan”, legt Van den Brande uit.

Zwemmen tegen dezelfde tarieven

Een beslissing over de komst van Plopsaqua is er dus nog niet. “Maar het gaat wel de goede richting uit. Samen met Technopolis en Plopsaqua kunnen we opnieuw aan tafel. We willen vooruit. Ons doel is een nieuw zwembad waar de Mechelaar tegen dezelfde tarieven kan zwemmen als vandaag”, zegt schepen Schroons.

De superministerraad heeft vrijdag ook beslist dat Technopolis de inkomsten uit een toekomstig erfpacht mag houden. “Dat geld kan dan dienen voor investeringen in het Vlaams doe-centrum voor wetenschap en technologie”, zegt waarnemend burgemeester Marc Hendrickx (N-VA), die ook Vlaams parlementslid is.

Al jaren bestemd voor ontwikkeling

Tegen de realisatie van een vestiging van Plopsaqua is de voorbije maanden flink wat protest gerezen. Zo verzet de actiegroep ‘Groene Buffer Mechelen-Zuid’ zich scherp tegen de mogelijke komst van een subtropisch zwembad. Buurtbewoner Jan De Coster haalt aan dat Hans Bourlon, topman van Studio 100 en dus ook van Plopsaqua, de schoonbroer is van burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Heel de procedure is juridisch correct verlopen”, stelt waarnemend burgemeester ­Hendrickx, als eerste schepen bevoegd voor juridische zaken.

© pvw

“Sommige mensen doen alsof die grond een bos is, maar eigenlijk is dat uit de hand gelopen begroeiing. Bovendien was heel het terrein al jaren bestemd voor recreatie en stedelijke ontwikkeling”, zegt Marc Hendrickx nog. Voor zijn collega Walter Schroons is overleg met de actiegroepen één van de prioriteiten. “Er zijn mensen voor het behoud van zwembad Geerdegemvaart en er zijn er tegen Plopsaqua. Die situatie moeten we zo snel mogelijk uitklaren, net als die van het personeel van het stedelijk zwembad. Ik vind dat heel belangrijk”, geeft de schepen van Sport aan.

Stad betaalt 1,1 miljoen per jaar

Als Plopsaqua er komt, sluit het stedelijk zwembad in de Leliestraat op termijn. “Over de herbestemming neemt het nieuwe stadsbestuur een beslissing. Momenteel is het terrein bouwgrond”, zegt Hendrickx nog. Plopsaqua raamt de investering op zo'n 40 miljoen euro. De stad zou gedurende 28 jaar elk jaar een exploitatievergoeding van 1,1 miljoen bijdragen voor de uitbating van het zwembad waar ook een 25 meter-bad komt.