DISCUSSIE. Bent u het eens met De Wever dat de ouders van Mawda mee verantwoordelijk zijn voor haar dood?

Er komen heel wat scherpe reacties op de uitspraak van Bart De Wever (N-VA) over de dood van de tweejarige Mawda, die vorige week omkwam door een politiekogel. Volgens hem zijn de ouders mee verantwoordelijk voor wat er met hun kind is gebeurd.

Gisteren raakte bekend dat Mawda, haar broertje en hun ouders de voorbije twee weken twee keer zijn opgepakt nadat ze in vrachtwagens waren geklommen. Bij die twee incidenten kreeg de familie twee keer een bevel om het grondgebied binnen de vijf dagen te verlaten. Ze trokken eerst terug naar het vluchtelingenkamp in het Franse Duinkerke en probeerden dan nog een keer om via ons land in Engeland te raken, met de gekende noodlottige gevolgen.

© BELGA

“Het is erg wat die mensen overkomen is. Maar die ouders zijn niet alleen slachtoffer hier”, zei De Wever. “Er is een voorgeschiedenis. Ze zijn ook in Duitsland en Engeland al uitgewezen. En hier zijn ze uit een koelwagen gehaald. Hoe tragisch de dood van dat kind ook is, je moet ook de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven te brengen.”

Daar kwam heel wat kritiek op. Onder meer Kristof Calvo (Groen) heeft het over ‘het meest onmenselijke dat we in de Belgische politiek al gezien hebben”. Ook Guillaume Van der Stighelen was verrast door de uitspraak van de Wever. “Wat heb je nodig, de dagen nadat je een kind verliest. Niet een vooraanstaand lid van de gemeenschap die je op je verantwoordelijkheid wijst en gevolgd wordt door een massa mensen die je veroordelen.”

Wat vindt u? Heeft De Wever een punt? Of gaat hij te ver met deze uitspraken?

Stuur hieronder uw reactie door, een selectie van de reacties publiceren we morgen in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER