Joodse organisatie wil morgen geen “Al wie niet springt is een jood” horen tijdens Club Brugge - Anderlecht

© Photo News

Klinkt zondag in de topper Club Brugge - Anderlecht het lied “Al wie niet springt is een jood” vanuit de Brugse tribunes? Als het van de CCOJB (Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België) afhangt alvast niet. Zij schreven een brief naar het bestuur van Club Brugge, de Belgische Voetbalbond en de Pro League om het lied uit het Jan Breydelstadion te bannen tijdens de topper.

dmm

“We hebben een discussie gehad, maar stellen vast dat er niet echt iets concreet uitgekomen is”, liet Henri Benkoski - secretaris-generaal van CCOJB - weten aan Sporza. “Club-fans hebben al laten weten dat ze dat lied willen blijven zingen. Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat het antisemitisme is. Verwijzen naar een deel van de bevolking, of dat nu Vlamingen, Walen, holebi’s of Joden zijn, zonder enige vorm van context en zonder reden om ze te beledigen, heeft niets met voetbal te maken.”

“Ik denk dat er meer humoristische manieren zijn om voetballiederen te zingen dan een minderheid in ons land te gebruiken. In Engeland zijn fans ook sterk in liederen over en weer zingen, maar wordt niet racistisch of antisemitisch gezongen.”

Geert De Cang, lid van de Brugse supportersvereniging Blue Army, vertelde aan Sporza dat het lied niet antisemitisch bedoeld is. “Het verwijst niet naar de Joodse gemeenschap. Elke supportersclub geeft andere supporters een naam. Wij zijn “de Boeren”, “de Kwekkers” zijn de fans van Gent en fans van Antwerp en Anderlecht worden “de Joden” genoemd. Bij Antwerp omdat ze zichzelf zo noemen. Bij Anderlecht is het door de link met Ajax Amsterdam. De Anderlecht-fans hebben een heel sterke link met Ajax en die noemen zichzelf ook “de Joden”. Vandaar komt de naam.”

Een redenering waar Henri Benkoski het niet mee eens is. “Zelfs als de bijnaam “Joden” voor Anderlecht-fans een verwijzing is naar Ajax, wat wordt beschouwd als een joodse club, dan moet het woord “Joods” niet dienen als belediging. Het lijkt wel mode om “Jood” te gebruiken als een algemene belediging.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen