© Marc Peeters

Dieven stelen paard ’s nachts uit stal: “We hebben hem nog zelf de fles gegeven”

Griet Dierckx en Ina Panis zitten in zak en as. Hun lievelingspaard Emilio, ‘Milleke’ voor de vrienden, werd vorige nacht gestolen uit zijn stal in Zammel. “Ik hoop dat ik hem nog terugzie”, zegt Griet. Van de dader of daders ontbreekt momenteel elk spoor.

Marc Peeters

Emilio is een grote barokke Fries van iets meer dan acht jaar oud. “We hebben altijd een zeer bijzondere band gehad met Milleke”, weet Griet. “Zijn mama is gestorven toen hij werd geboren. We hebben er toen alles aan gedaan om het veulen groot te krijgen. Dat wil zeggen hem om de paar uur melk laten drinken uit de fles. En dat is gelukt. Dat hij voor een groot stuk door mensen is opgevoed, blijf je natuurlijk merken aan zo’n paard. Je gaat er ook wat anders mee om.”

Om tot bij Emilio te geraken hebben de dieven eerst een buitenpoort geopend. “Wellicht hebben ze die wat opgetild om te vermijden dat de wieltjes geluid zouden maken”, zegt verzorgster Ina Panis. “Dan zijn ze de stal binnengedrongen en naar de box van Emilio gestapt. Die ligt helemaal achteraan in het gebouw. We hebben er geen idee van waarom men precies voor Emilio heeft gekozen terwijl er nog diverse andere paarden stonden. Misschien is het omdat Emilio gewoon heel mooie en stevig gebouwde Fries is. Die vind je niet zo vaak meer.”

Andere paarden ongemoeid

De kennis van de paardenstallen aan de Paddenhoek en het gegeven dat het paard zonder al te veel herrie te maken met zijn dieven is meegegaan, doen Griet en Ina vermoeden dat de dieven voorkennis hebben gehad. “Ze wisten hoe dan ook goed hoe ze met paarden moeten omgaan”, meent Griet. “Ook het gegeven dat de andere paarden in de stal niet hoorbaar verontrust zijn geweest stemt tot nadenken. Emilio is uiteraard gechipt en wij beschikken over de officiële papieren, wat de dief in dit land weinig speelruimte biedt, maar er zijn helaas ook landen waar er bij het verhandelen van een paard niet naar papieren wordt gevraagd”, weet Griet.

Aanhangwagen

De lokale politie Geel onderzoekt de zaak. Een buurtonderzoek leverde niet meteen bruikbare gegevens op. “De daders zullen wel over een voertuig met paardentrailer beschikt hebben, maar met de rijhal en de vele paarden hier vlak in de buurt behoort zo’n paardenaanhangwagen al lang tot het gewone straatbeeld.”