Drugsbezitters spelen elkaar zwartepiet toe in rechtbank

Drie twintigers, twee uit ­Mechelen en een man uit ­Boortmeerbeek, worden door het parket beschuldigd van drugsgebruik en -handel en het ter beschikking stellen van een lokaal om drugs te gebruiken. De beklaagden ­wijzen elkaar met de vinger.

ldn

Y. V. en M. V., geen familie van elkaar, riskeren zes maanden en 6.000 euro boete, alles met probatie-uitstel. Een derde kompaan, N. S., stuurde zijn kat naar de rechtbank en hem hangt een effectieve celstraf van een halfjaar en 6.000 euro boete boven het hoofd.

De politie van Mechelen kwam per toeval achter de drugszaak. “Ze wonen dicht bij het politie­commissariaat in de Frederik de Merodestraat. Een patrouille­wagen merkte rookontwikkeling op. Toen de agenten in het appartement van Maxim V. ­gingen kijken, troffen ze cannabis, hasj en ook zeventig gram MDMA aan. Dat is vrij veel voor persoonlijk gebruik”, zei de openbare aanklager.

Onderling uitwisselen

De bewoner beweerde dat de drugs niet van hem waren, maar toebehoorden aan de man die naast hem op de beklaagdenbank zat. Die ontkende dat in alle toonaarden. De twee wezen voor de schuld naar elkaar én ook naar hun afwezige kameraad S., maar de openbare aanklager sprak dat tegen.

De procureur tilde ook zwaar aan het feit dat een van de heren zijn flat ter beschikking had gesteld aan vrienden om er een mix aan drugs te komen ­gebruiken. De beklaagde beweerde niet te weten dat zoiets verboden was. Er werden onderling drugs uitgewisseld, maar van handel was er volgens het duo helemaal geen sprake. De rechter doet de uitspraak op 16 mei.