Direct naar artikelinhoud
Sport

Red Lions vol vertrouwen naar 'match van de waarheid'

Alexander Hendrickx (l.) en kapitein Thomas Briels vieren de zege in Bhubaneswar, India.Beeld Photo News

De Red Lions rolden met een topprestatie Pakistan helemaal op. Om in de WK-finale te geraken, moeten de Belgen morgen in een loodzware kwartfinale Duitsland bekampen, bij winst wacht zaterdag Argentinië of Engeland.

Met een sterke Simon Gougnard als regisseur (voor de tweede keer tot speler van de match verkozen) lieten de Belgen (FIH 3) gisteren in Bhubaneswar voor het eerst op dit WK zien wat ze in hun mars hebben. Na het eerste kwart en doelpunten van Alexander Hendrickx en Thomas Briels was Pakistan (FIH 13) zo goed als uitgeteld.

De knap combinerende Belgen bleven de volledige wedstrijd controleren en Cédric Charlier, Sébastien Dockier en Tom Boon dikten nog aan tot een forfaitscore. Keeper Vincent Vanasch kwam amper in beeld. Florent Van Aubel en Arthur De Sloover mochten hun tweehonderdste en vijftigste cap in stijl vieren.

"Die vroege goals waren enorm belangrijk", zei Nicolas De Kerpel. "Fysiek zijn wij sterker dan Pakistan en we wisten dat het voor hen moeilijk zou worden om bij 2-0 weer in de wedstrijd te komen. We voerden onze opdracht perfect uit en pakten de wedstrijd verstandig aan. Op deze prestatie valt niets aan te merken."

‘Met alle respect voor onze tegenstanders, we wisten dat we de groepsfase zouden doorkomen’
Loïck Luypaert

In vergelijking met de wedstrijden uit de groepsfase lag het engagement bij de Lions nu een stuk hoger. "Dit team heeft ondertussen al wel wat ervaring", merkte Loïck Luypaert op. “Met alle respect voor onze tegenstanders, we wisten dat we de groepsfase zouden doorkomen. Dit was de eerste wedstrijd waarin het écht moest gebeuren en we hebben ons getoond. Dit blijft een WK, we mogen trots zijn dat we een land als Pakistan op deze manier kloppen. Voor ons ritme en vertrouwen was dit extra duel ideaal. Nu kunnen we verder groeien."

In het vooruitzicht van de kwartfinale tegen Duitsland (FIH 6) is het zeer belangrijk dat Charlier, Dockier en Boon hun eerste doelpunt van het toernooi scoorden, meende Luypaert. "Van Aubel is nu de enige spits die nog niet scoorde. Hem kennende, denk ik dat hij donderdag tegen Duitsland gaat knallen."

Om die kwartfinale morgen tegen Duitsland draait zowat alles. Bij winst strijden de Lions zeker tot zondag voor een eerste Belgische WK-medaille ooit, bij verlies maken ze hun torenhoge ambities niet waar.

"Tegen Duitsland staat of valt ons toernooi", was Luypaert duidelijk. "Duitsland maakt hier een solide indruk. Van bij aanvang van het WK-toernooi wisten we dat de kwartfinale de match van de waarheid zou worden. Om Duitsland te kloppen, moet iedereen zijn beste niveau halen. Het is simpel: we willen wereldkampioen worden en daarvoor moeten we nog drie keer pieken."

De Red Lions nemen een selfie na de match tegen Pakistan.Beeld BELGA

Duitse keeper is halve Belg

Ook voor de Duitse keeper Tobias Walter is het uitkijken naar het duel van morgen. Walter is sinds dit seizoen de doelman van Belgische landskampioen Dragons en kruist in de kwartfinale dus de sticks met zijn ploegmakkers Felix Denayer en Florent Van Aubel.

"In tegenstelling tot de Belgische nationale ploeg trainen wij met Duitsland niet elke week", zegt Walter. "Wij houden het op langere stages. Ik kan dus tijdens het seizoen gewoon in België blijven. Ik woon trouwens in Brasschaat.”

Hoewel Duitsland als groepswinnaar in poule D rechtstreeks een ticket voor de kwartfinales veroverde, blikt Walter met gemengde gevoelens terug op de wedstrijden van zijn team. "Nederland met 4-1 kloppen was natuurlijk geweldig. We speelden zeer gedisciplineerd. In ons laatste pouleduel tegen Maleisië (5-3-winst, WWT) liep het dan weer minder. Om voorbij België te geraken zal het beter moeten. De favoriet? Het is fiftyfifty."

WK hockey: kwartfinales

Vandaag

Argentinië - Engeland 12.15 uur

Australië - Frankrijk 14.30 uur

Morgen

België - Duitsland 12.15 uur

India - Nederland 14.30 uur