© AP, Fotomontage GVA

Actrice Ashley Judd reageert op terugdraaien veroordeling Weinstein: “Een harde dag voor de slachtoffers”

De Hollywood-actrice Ashley Judd (56) heeft zich uitgesproken over de beslissing van de rechtbank van hoger beroep om één van de veroordelingen van producer Harvey Weinstein (72) te vernietigen. Judd was de eerste actrice die zich destijds uitsprak tegen Weinstein toen het schandaal losbrak.

SGG, JVH

Weinstein werd in 2020 door een rechtbank in New York veroordeeld voor twee aanklachten van verkrachting en seksueel misbruik, en kreeg toen een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd. Maar een hogere rechtbank in New York heeft donderdag beslist dat er fouten gemaakt zijn tijdens het proces en heeft daarom de veroordeling van Weinstein vernietigd.

LEES OOK. Toen een ‘historische veroordeling’, maar rechter verklaart vonnis Harvey Weinstein nu nietig: “Cruciale fout gemaakt”

Een erg moeilijke beslissing voor de slachtoffer van de tv-producer. Ashley Judd was de eerste actrice die zich destijds uitsprak tegen Weinstein en spreekt nu van “een zware dag voor de overlevenden.” “Vaak zeggen overlevenden dat het verraad en de morele schade die we oplopen binnen het systeem erger is dan de seksuele lichaamsinvasie die we in eerste instantie meemaakten”, reageert Judd. De actrice noemt de beslissing van de rechtbank dan ook “verraad”. “We weten wat er is gebeurd en de waarheid is consequent”, zegt ze.

Ook andere actrices lieten van zich horen. Actrice Katherine Kendall, één van de vrouwen die Weinstein beschuldigde van seksueel misbruik, liet eerder al verstaan geschokt te zijn door de beslissing. “Dit is een afgrijselijke herinnering aan het feit dat slachtoffers van aanranding geen gerechtigheid kunnen krijgen”, klonk het. “Ik ben op dit moment zwaar teleurgesteld in het gerechtelijke systeem.”

LEES OOK. “Een grote dag voor Amerika”, zegt advocaat van Weinstein na terugdraaien veroordeling

Toch voelt ze zich naar eigen zeggen gesterkt door het feit dat “Weinstein nooit echt vrij zal zijn, want zijn naam staat nu synoniem voor seksueel misbruik. Misschien is het belangrijkste nog dat we ons als maatschappij bewust zijn geworden van dat probleem. En dat zal blijven gebeuren.”

Actrice Mira Sorvino schrijft op Twitter dan weer dat ze “ontzet” is door de uitspraak. “Sinds wanneer staan rechtbanken geen bewijs van gedragspatronen op basis van eerdere wandaden meer toe?” De Oscarwinnares was een van de eerste vrouwen die Weinstein van seksueel misbruik had beschuldigd.

Naar alle waarschijnlijkheid komt er wel een nieuw proces tegen Weinstein. En dan man mag voorlopig ook niet de gevangenis verlaten. Hij werd in 2023 ook veroordeeld tot 16 jaar cel voor een verkrachtingszaak in Californië en die straf moet hij wel uitzitten.

LEES OOK. Italiaans model wiens getuigenis tot zijn veroordeling leidde, klaagt Weinstein aan voor seksuele mishandeling en emotioneel leed

Voor het schandaal stond Weinstein bekend als één van de machtigste figuren in Hollywood. Hij viel eind 2017 echter van zijn sokkel, toen hij door in totaal meer dan honderd vrouwen werd beschuldigd van seksueel wangedrag. Zijn veroordeling werd destijds als een historische gebeurtenis gezien, de onthullingen over zijn wangedrag vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER