Premier League

Man City, met De Bruyne en Doku in basis, pakt vierde landstitel op rij

Met twee doelpunten had Phil Foden een ruim aandeel in de 3–1-zege tegen West Ham.© EPA-EFE

De laatste jaren valt er amper iets te beginnen tegen Manchester City in de Premier League. Hoewel het Arsenal van Leandro Trossard tot op de slotspeeldag in de nek hijgde, pakten Kevin De Bruyne en co. zondag hun zesde landstitel in zeven seizoenen.

blg, dsd

Met een 3–1-overwinning tegen West Ham op de slotspeeldag van de Premier League heeft Manchester City zondag zijn 10de Engelse landstitel veroverd. De club van Rode Duivels Kevin De Bruyne en Jérémy Doku pakte de trofee voor het vierde seizoen op rij, iets wat geen enkel ander Engels team ooit heeft voorgedaan in de geschiedenis van de Premier League. Sinds 2011-2012 konden slechts vijf ploegen de heerschappij van City in de Premier League doorbreken. Deze keer kwam Arsenal erg dicht in de buurt, maar uiteindelijk strandde het team van Leandro Trossard als runner-up op twee punten van de Citizens.

Na een historisch 2022-2023, waarin City met dank aan de Noorse doelpuntenmachine Erling Haaland de treble (Champions League, FA Cup en landstitel) lukte, nam Manchester City afscheid van aanvoerder Ilkay Gündogan en de Algerijn Riyad Mahrez, twee van coach Pep Guardiola’s belangrijkste spelers. In het tussenseizoen haalden de Sky Blues de 21-jarige verdediger Josko Gvardiol, de ervaren middenvelder Mateo Kovacic en vleugelaanvaller Doku binnen.

Doelpuntenmachine Haaland

Hoewel City de Community Shield met strafschoppen verloor tegen Arsenal, begon het de competitie perfect met zes zeges in de eerste zes wedstrijden. De regerende landskampioen bevond zich daarna in een nek-aan-nekrace met Arsenal en Liverpool. City is er dit seizoen niet in geslaagd de Gunners (een 1–0-nederlaag in Londen en een 0–0-gelijkspel in de return) of de Reds (twee keer 1–1 gelijk) in de competitie te verslaan. Maar ze verloren zelden tegen andere teams en eindigden het seizoen met 91 punten, twee meer dan in 2023 en voldoende om eerste achtervolger Arsenal – dat vanmiddag Everton met 2–1 klopte – achter zich te houden.

Liverpool kende een moeilijk seizoenseinde en eindigde uiteindelijk met negen punten achterstand. De Citizens wonnen 28 wedstrijden, speelden zeven keer gelijk en verloren drie matchen. Tegen West Ham was het Engels supertalent Phil Foden die met twee doelpunten voor een geruststellende 2–0-voorsprong zorgde, na een tegentreffer van Kudus legde Rodri de 3–1-eindstand vast. Zowel Kevin De Bruyne als Jeremy Doku begon bij City in de basis.

Behalve op Foden (19 competitiedoelpunten in totaal) kon het team net als vorig seizoen vertrouwen op het aanvallende talent van Haaland. Ondanks een matige tweede seizoenshelft kroonde de Noorse spits zich tot topscorer van de Premier League met 27 doelpunten. Coach Pep Guardiola, die het het grootste deel van het seizoen zonder de geblesseerde Kevin De Bruyne moest stellen, kon rekenen op de betrouwbaarheid van Rodri op het middenveld en de ontwikkeling van Gvardiol in de verdediging. Hoewel hij niet altijd een vaste waarde was, had ook Doku zijn aandeel in de titel met 3 goals en 8 assists.

Financiële doping

Net als vorig jaar kunnen de Citizens ook nog de FA Cup winnen: op 25 mei nemen ze het in de finale op Wembley op tegen de stadsrivalen Manchester United. Met deze 10de titel (na die in 1937, 1968, 2012, 2014, 2018, 2019, 2021, 2022 en 2023) consolideren City en Guardiola hun dominantie in de Premier League.

De Sky Blues hebben nu zes van de laatste zeven voetbaljaargangen op hun erelijst, met dank aan het financiële infuus van sjeik Mansour bin Zayed. Man City kwam in 2008 in een ander melkwegstelsel terecht toen het werd gekocht door een investeringsfonds uit Abu Dhabi, nadat het lange tijd in de schaduw van de United-buren had gestaan.

Maar dat gebeurde door zowat alle Financial Fair Play-regels aan de laars te lappen. De Premier League beschuldigde City er begin februari 2023 van sinds 2009 meer dan honderd financiële regels te hebben overtreden. Hoewel de Engelse topclub in 2020 nog een straf van de Europese voetbalbond ontliep – City zou onder meer twee jaar worden geschorst van Europees voetbal – is het de vraag of het nu wel de dans zal kunnen ontspringen.