Ex-burgemeester Piet De Groote trekt met JA! naar verkiezingen: “Of ik de sjerp wil? Anders zou ik hier niet staan”

Piet De Groote stelde zijn nieuwe partij JA! voor.© jve

Knokke-Heist -

Guess who’s back: Piet De Groote (57), in oktober nog ontslagnemend burgemeester van Knokke-Heist, trekt met zijn eigen lijst JA! naar de gemeenteraadsverkiezingen. “De juiste aanpak voor Knokke-Heist”, zegt De Groote, die evenwel nog geen programma of namen op de wereld losliet. Maar wél voor de sjerp gaat. “Of ik op revanche aas? Neen, ik kijk niet meer naar het verleden.”

Junior Verbeeke

Bijna zes maanden nadat Piet De Groote live zijn ontslag aankondigde bij De Tafel van Gert, wil de ex-burgemeester opnieuw beleid gaan voeren. Zijn nieuwe politiek project JA! (Juiste Aanpak voor Knokke-Heist, red.) werd donderdag voorgesteld. “Ik ben blij om hier te staan. En dat is zeker niet met revanchegevoelens”, aldus De Groote. “We willen een positieve campagne voeren voor Knokke-Heist. Er is al genoeg negativiteit in de wereld.”

Waarom De Groote, jarenlang een zwaargewicht bij Gemeentebelangen én destijds opvolger van Leopold Lippens, plots met een eigen lijst komt? Daarvoor moeten we terug naar de pijnlijke breuk met Gemeentebelangen in oktober 2023. Een open brief, waarin “wanpraktijken en normvervaging” in Knokke-Heist aan de kaak werden gesteld, werd toen door àlle leden van de meerderheid getekend. Behalve Piet De Groote.

LEES OOK. Ex-burgemeester Piet De Groote over “de druppel” die hem ontslag deed nemen: “Met hen wil ik niet langer aan tafel zitten”

“Na verschillende malversaties ben ik toen naar de uitgang geduwd”, aldus de ex-burgemeester. “Het was een georkestreerde aanval. Waarom? Eigenbelang. Er zijn er een paar die vreesden dat ik opnieuw verkozen zou worden, denk ik.” (lees verder onder de foto)

Piet De Groote wil ‘de juiste aanpak voor Knokke-Heist’, kortweg ‘JA!’.© jve

Het was het kookpunt na maanden van ruzie en heisa binnen GBL. Ex-schepen Kris Demeyere had toen al ontslag genomen na een vernietigende audit. Uiteindelijk werd Jan Morbee (GBL) burgemeester van Knokke-Heist, zijn opvolger.

Meteen de grootste concurrent van De Groote in oktober. “Of ik de sjerp ambieer? Anders zou ik hier niet staan. Je moet ambitie tonen”, aldus De Groote. “17 jaar lang heb ik mij ingezet als schepen en burgemeester voor Knokke-Heist. Ik hou van mijn gemeente. En nu wil ik nog eens alles geven.”

“Historisch kantelpunt”

Of hij ooit zou kunnen samenwerken met mensen die hem in het verleden een hak gezet hebben? “Ik kijk niet meer naar het verleden, enkel naar de toekomst van onze gemeente. Ik laat alles open”, aldus De Groote. “Maar de tijd is rijp voor een nieuwe wind in onze gemeente. Leopold Lippens heeft ooit een partij opgericht (Gemeentebelangen, red.) omdat hij vond dat Knokke-Heist onafhankelijk bestuurd moest worden. Ik ben hem nog steeds dankbaar dat hij mij een kans gegeven heeft. Dit jaar staan we opnieuw voor een historisch kantelpunt.”

Hoe wie op de lijst staat, of wat in het programma wordt opgenomen, is nog niet bekend. “Daar komen we later mee. Er is nog een nieuwe omgevingsanalyse op komst voor Knokke-Heist. Dus het zou voorbarig zijn om nu al met een programma te komen. Maar onze lijst wordt een mix van jong geweld en ervaring, met evenveel mannen als vrouwen. Dit wordt niet mijn partij, maar onze partij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen