Indiase vrouw klaagt echtgenoot aan voor “onnatuurlijke seks”, maar rechter oordeelt dat verkrachting binnen het huwelijk niet bestaat

Actievoerders proberen de wet al jaren te veranderen, maar krijgen daarbij tegenkanting van conservatieven die beweren dat staatsinmenging de traditie van het huwelijk zou kunnen vernietigen.© AFP

Een Indiase vrouw die haar man ervan had beschuldigd haar te dwingen tot “onnatuurlijke seks”, zag haar klacht afgewezen worden. Een rechter oordeelde dat het volgens de Indiase wet niet illegaal is voor een man om zijn vrouw te dwingen seksuele handelingen te verrichten.

mtm
Bron: CNN

De vrouw was naar de rechter gestapt nadat ze in 2019 aan de politie had verklaard dat haar man – kort nadat ze in het huwelijksbootje getreden waren – naar huis was gekomen en haar gedwongen had tot “onnatuurlijke seks”.

Ze spande een rechtszaak aan tegen haar man op grond van ‘sectie 377’ van het Indiase strafrecht: misdrijven die omschreven worden als “niet-consensuele vleselijke gemeenschap tegen de orde van de natuur met welke man, vrouw of dier dan ook” en die historisch werden gebruikt om seks tussen personen van hetzelfde geslacht te vervolgen tot het Hooggerechtshof in 2018 homoseksualiteit decriminaliseerde.

Volgens de gerechtelijke documenten beweerde de vrouw dat de daad “meerdere keren” had plaatsgevonden en dat haar man had gedreigd van haar te scheiden als ze iemand erover zou vertellen. Haar man vocht de aanklacht aan, waarbij zijn advocaat beweerde dat er geen sprake kon zijn van “onnatuurlijke seks” omdat de twee getrouwd waren.

Het Hooggerechtshof van deelstaat Madhya Pradesh volgde de verdediging en stelde dat verkrachting binnen het huwelijk door een man tegen zijn vrouw niet strafbaar is, zolang ze ouder is dan 18. “Wanneer verkrachting het inbrengen van een penis in de mond of anus van een vrouw omvat en als die daad gepleegd wordt met zijn vrouw, niet jonger dan 15 jaar, dan wordt de toestemming van de vrouw onbelangrijk”, aldus de rechter. “Verkrachting binnen het huwelijk wordt tot dusver niet als dusdanig erkend.”

Actievoerders proberen de wet al jaren te veranderen, maar krijgen daarbij tegenkanting van conservatieven die beweren dat staatsinmenging de traditie van het huwelijk zou kunnen vernietigen. In 2017 verhoogde het Indiase Hooggerechtshof de minimumleeftijd voor huwelijkstoestemming wel van 15 naar 18 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen