Direct naar artikelinhoud
Festivaltip

Onze tip voor Couleur Café: soulprinses Mahalia

Mahalia.Beeld rv

Mahalia hoort bij de meest beloftevolle r&b-zangeressen van vandaag. Op Couleur Café moet ze bewijzen dat ze een groot publiek de baas kan.

Wie weleens een Spotify-playlist met nieuwe pop aanklikt of wie in de avonduren met gespitste oren naar gespecialiseerde radioprogramma’s luistert, zal merken dat dwarse, fantasierijke r&b-dames de toekomst van de popmuziek in pacht hebben. Denk aan Kali Uchis en Jorja Smith, aan SZA en, jazeker, aan Mahalia.  Ze etaleren een down to earth-attitude, diepgeworteld in een straatcultuur, maar durven op muzikaal vlak hun verbeelding helemaal loos laten gaan.

Kijk maar naar het in p-funk en elektronica gedrenkte debuut van Kali Uchis, die funkpaus Bootsy Collins en jazzfreak Thundercat voor haar kar durft te spannen. Zie de uitstapjes van Jorja Smith naar UK dance (met producer Preditah) of de avant-gardeklanken van durfal Kelela en de glitch-r&b van S4U. Riskant spul waarmee je niet meteen een hitparadeplekje kunt versieren. Maar de zwarte popmuziek is er rijker van geworden en overal ter wereld lijken jonge vrouwen een voorbeeld te nemen aan die boeiende lichting r&b-vernieuwers.

Bakvis

Mahalia heeft nog de meest alledaags-romantische achtergrond van bovenstaande dames. Ze groeide op in Leicester, waar ze op dertienjarige leeftijd liedjes op een akoestische gitaar schreef, aangevuurd door haar gebroken hart. “Al mijn eerste nummers gingen over dezelfde kerel”, vertelde ze aan Noisey, “een gast op wie ik smoorverliefd was maar die mij gewoon niet zag staan. Hij wilde liever vrienden blijven.” Haar eerste ep’tje Diary of Me herbergt nog wat echo’s uit die bakvisperiode.

Daarna ging het snel. De A&R-managers wisten haar te vinden. Ze tekende een platencontract maar besloot eerst haar humaniora af te maken. Rudimental pikte haar op voor een gastplekje op zijn album We the Generation, Jools Holland nodigde haar uit in zijn beroemde televisieshow en ze kon samenwerken met de producers achter Drakes wereldhit ‘Hotline Bling’. Ze mocht ook de voorprogramma's van Emeli Sandé en Ed Sheeran verzorgen.

Brussels w @raiamarialaura 🇧🇪

Een foto die is geplaatst door null (@mahalia) op

Lauryn Hill achterna

Vandaag heeft de in Birmingham residerende soulprinses een handvol radiohitjes op haar conto staan die zwierig slalommen tussen r&b, soul en hiphop. Er is de melancholische groover ‘Sober’ (“Now that I am sober / I take back what I said / I’m sitting with this love hangover / and boy it’s hurtin’ my head”), de reggaetonpop van ‘Hold On’ en de puike doorbraaksingle ‘Proud of Me’ (met Little Simz) die niet uit de ether is weg te slaan. Haar nieuwe track ‘I Wish I Missed My Ex’ transponeert de ongepolijste hiphopsoul van Lauryn Hill naar 2018, met een lieflijker, radiovriendelijker eindresultaat.

Hopelijk trakteert Mahalia ons op Couleur Café op wat entertainende verrassingen. Zoals toen ze eerder dit jaar in de Brusselse AB-Club ‘Cranes In The Sky’ van Solange en ‘The Weekend’ van SZA door elkaar klutste. Fingers crossed.

In haar handvol radiohitjes slalomt Mahalia zwierig tussen r&b, soul en hiphop

Vrijdag 29/6 op Couleur Café, Brussel. couleurcafe.be