Minderjarigen betrekken bij manifestatie wordt strafbaar in Rusland

Wie in Rusland een niet-toegelaten manifestatie organiseert waaraan minderjarigen deelnemen, riskeert voortaan boetes en een celstraf tot twee weken. Dat staat in een tekst die dinsdag door de Doema, het Lagerhuis van het Russische parlement, is goedgekeurd. Recente demonstraties op initiatief van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny werden gekenmerkt door een grote opkomst van jongeren en waren elke keer een aanleiding voor honderden arrestaties.

“Een minderjarige betrekken bij een niet-toegelaten evenement, meeting, manifestatie, mars of stakingspiket (...) kan bestraft worden met een boete van 30.000 tot 50.000 roebels (395 à 660 euro), een werkstraf van 100 uur of een administratieve aanhouding van twee weken”, luidt de tekst die op de website van het parlement werd gepubliceerd.

In geval van recidive kan de straf oplopen tot dertig dagen cel. De tekst moet nog gevalideerd worden door de senatoren, doorgaans een formaliteit, en vervolgens uitgevaardigd worden door Vladimir Poetin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen