De leerlingen legden geconcentreerd De Grote Verkeerstoets af.© Dirk Vertommen

Leerlingen De Spreeuwen leggen De Grote Verkeerstoets af: “Heb veel geoefend, want het verkeer kan gevaarlijk zijn”

Mechelen -

De leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool De Spreeuwen in Mechelen legden woensdag De Grote Verkeerstoets af. Dat is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) om kinderen veilig in het verkeer te helpen.

Stijn Van de Sande

Kinderen veilig in het verkeer krijgen is het doel van De Grote Verkeerstoets. “In 2009 startten we ermee”, zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. “De mosterd haalden we in Nederland. Tijdens De Grote Verkeerstoets krijgen kinderen uit het vijfde leerjaar twintig meerkeuzevragen. Maar er horen ook online oefeningen, huiswerk en lesmateriaal bij. Het is een breed pakket over verkeersveiligheid.”

“We zien dat zo’n 80% van de leerlingen 14/20 of hoger scoort. Dat is een mooi cijfer”, klinkt het. “Maar we merken grote verschillen in de thema’s. De verkeersborden gaan er makkelijker in dan de voorrangsregels of het inzicht in het verkeer. Nochtans is risico’s kunnen inschatten en gepast reageren enorm belangrijk in het verkeer. Daarom moedigen we scholen en leerlingen aan om ook effectief op straat te oefenen.”

“Dat doen we zo veel mogelijk, want we weten dat veel van onze leerlingen uiteindelijk met de fiets naar de middelbare school zullen gaan”, zegt leraar Bart Torfs. “Als we op stap gaan, merken we dat de meeste kinderen kunnen fietsen, maar goed reageren in het verkeer is niet altijd even makkelijk. Tijdens de lessen zetten we dan ook sterk in op verkeersveiligheid. De toets is best pittig. Het daagt hen uit.”

Volgens meester Bart oefenen de leerlingen niet alleen in de klas, maar ook in het echte verkeer.© Dirk Vertommen

Toch scoorden de leerlingen goed. Mete (10) behaalde zelfs 18/20. “Ik heb veel geoefend, ook thuis”, vertelt hij. “De vragen waren niet altijd even makkelijk, maar ik ben heel blij met dit resultaat. Het verkeer kan soms gevaarlijk zijn, daarom is het belangrijk dat we goed weten wat we moeten doen om ongevallen te voorkomen.”

In vijftien jaar tijd legden zo’n 450.000 kinderen De Grote Verkeerstoets af. Om dat te vieren, werden de leerlingen van De Spreeuwen getrakteerd op cupcakes. Naast de versie voor het vijfde leerjaar, zijn er ook testen voor het eerste en derde leerjaar en neemt de VSV ook initiatieven voor kleuters.

De leerlingen van De Spreeuwen werden getrakteerd op cupcakes.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners