LIVE OEKRAÏNE. Volg hier al het nieuws over de oorlog

Volg hier alle recente ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de voet.

red

Acht doden bij Russische bombardementen in verschillende Oekraïense regio's

Bij Russische aanvallen in verschillende regio's van Oekraïne zijn acht mensen om het leven gekomen. Dat maakten de Oekraïense regionale autoriteiten woensdag bekend.

In de regio Donetsk zijn drie mensen gedood en minstens 12 gewond geraakt bij verschillende bombardementen door het Russische leger, zei gouverneur Vadim Filasjkin op Telegram. 

Ook in het oosten maar verder naar het noorden, in de regio Charkiv, raakte een 40-jarige man gewond bij een Russisch bombardement, dat brand veroorzaakte in een boerderij, aldus de regionale autoriteiten.

In de regio Soumy, in het noordoosten, vielen twee doden en drie gewonden bij een Russische raketaanval, aldus het regionale militaire bestuur.

Twee andere mensen werden gedood bij een Russische aanval in Nikopol, vlak bij de rivier de Dnjepr, die in het zuiden fungeert als een natuurlijke demarcatielijn tussen de Oekraïense en Russische legers, meldde de gouverneur van de regio Dnipropetrovsk, Serguiï Lyssak.

In de naburige regio Cherson "is één persoon gedood als gevolg van de Russische agressie", liet gouverneur Oleksandr Prokoedin weten.

Het dodental als gevolg van de Russische aanval op 25 mei op een hypermarkt in Charkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne, is intussen gestegen tot 19 na de dood in het ziekenhuis van een werknemer die onder andere behandeld werd aan meerdere brandwonden.

"Uitwisseling gevangenen tussen Rusland en Oekraïne al maanden on hold"

Volgens de Russische mensenrechtencommissaris Tatjana Moskalova zijn er al verschillende maanden geen krijgsgevangenen meer uitgewisseld tussen haar land en Oekraïne. Dat maakte het Russische staatspersagentschap Tass bekend. Volgens Moskalova is die pauze te wijten aan "ongerechtvaardigde eisen" vanuit Kiev. De Oekraïense regering heeft nog niet gereageerd op het bericht. De Russen en de Oekraïners hebben regelmatig gevangenen uitgewisseld via tussenpersonen sinds Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel.

Huiszoeking in Europees Parlement in dossier rond Russische inmenging: “Medewerker verdacht van passieve corruptie en lidmaatschap van criminele organisatie”

“De huiszoekingen kaderen in een dossier naar inmenging, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie”, meldt het parket. “Via de ‘nieuwswebsite’ Voice of Europe zouden leden van het Europees Parlement benaderd en betaald zijn voor de promotie van Russische propaganda. Er zijn aanwijzingen dat de betrokken medewerker van het Europees Parlement hierin een aanzienlijke rol speelde.”

Volgens De Standaard was de huiszoeking in een bureau dat behoort tot een medewerker van het Nederlandse Europarlementslid Marcel de Graaff, lid van Thierry Baudets politieke partij Forum voor Democratie. Speurders vielen er vanochtend binnen op zoek naar elementen voor een onderzoek naar inmenging door Rusland, via een netwerk rond de website Voice of Europe. Eind maart maakte de Tsjechische inlichtingendienst bekend dat die site onder controle stond van een oligarch die tot de inner circle van Russisch president Vladimir Poetin behoort.

De man, met de Franse nationaliteit, heeft een uitgebreid parcours als parlementair medewerker achter de rug. Voor hij aan de slag ging bij De Graaff, was hij in dienst bij Maximilian Krah van het Duitse AfD. Die moest vorige week nog een stap opzijzetten omdat hij betrokken is bij een Chinees spionageschandaal en in een interview SS’ers goedpraatte. Voor het Franse Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, was dat de reden om de samenwerking met AfD op te blazen.

P. werkte ook voor het Kroatische Europarlementslid Ladislav Ilcic. Zowel Krah als Ilcic behoort tot de interviewees van Voice of Europe. Een andere politicus waar P. voor werkte, is Nicolas Bay van het RN. Uit die functie als medewerker werd hij ontslagen nadat een foto was uitgelekt waarop hij zich verkleed had in een karikaturale afbeelding van een jood.

Nieuw Zweeds hulppakket van 1,16 miljard euro voor militaire steun aan Oekraïne

Zweden zal voor 1,16 miljard euro aan militaire hulp naar Oekraïne sturen. Het gaat onder meer om nieuwe radarvliegtuigen en gepantserde transportvoertuigen. Het zestiende hulppakket voor Oekraïne is het grootste van de Zweden tot nog toe en moet de Oekraïense luchtafweer versterken. 

Onderzoek naar Russische inmenging: huiszoeking in Europees Parlement

Belgische speurders zijn binnengevallen in de kantoren van het Europees Parlement. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar Russische inmenging door het Voice of Europe-netwerk, waar ook Vlaams Belangers interviews gaven. “De huiszoeking is vanmorgen gebeurd”, bevestigt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. “Die vindt plaats in het kantoor van een parlementariër.”

Voice of Europe kwam in maart in het vizier nadat de Tsjechische inlichtingendiensten het bestaan van een netwerk hadden onthuld dat door Moskou wordt gefinancierd en via de website van Voice of Europe pro-Russische propaganda verspreidde. Zo zou het netwerk de Europese verkiezingen van juni willen beïnvloeden. 

In de nasleep van die zaak kondigde de Belgische premier Alexander De Croo aan dat ook het federale parket in België een onderzoek heeft geopend naar Russische inmenging in het Europees Parlement. Zo zouden Europarlementsleden betaald zijn om pro-Russische propaganda te verspreiden.

Het is in dat kader dat woensdagochtend een huiszoeking plaatsvindt in het Europees Parlement in Brussel. Naast die huiszoeking in het bureau van een medewerker van het EU-Parlement, zou de onderzoeksrechter ook een huiszoeking laten uitvoeren bij de medewerker thuis in Schaarbeek. En ook in zijn bureau in Straatsburg zouden speurders een huiszoeking uitvoeren.

"Rusland zal 300.000 extra troepen naar Oekraïne sturen"

De Oekraïense minister van Defensie, Rustem Umerov, verwacht dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in Oekraïne aanzienlijk zal vergroten. Momenteel zijn er ongeveer 500.000 Russische troepen gestationeerd in Oekraïne en aan de grens. Naar verwachting zullen er nog eens 300.000 troepen bijkomen. Umerov benadrukt dat het op dit moment urgent is voor Oekraïne om extra militairen te mobiliseren. "In dit stadium zijn we gefocust op het trainen van ons personeel", vertelt hij in een toespraak. 

Haaretz: "Israëlische soldaten sloegen twee gevangenen uit Gaza dood"

Uit een intern militair onderzoek is gebleken dat Israëlische soldaten twee Palestijnse gevangenen uit Gaza hebben doodgeslagen, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van anonieme bronnen. De gevangenen zouden zijn geslagen op weg naar een detentiecentrum in de Negev-woestijn en bezweken later aan hun verwondingen.

Hoewel verschillende militairen zijn ondervraagd over het incident, is niemand gearresteerd in verband met de dood van de gevangenen, aldus Haaretz. Eerder meldde de liberale krant dat sinds 7 oktober ten minste 27 gevangenen uit Gaza zijn omgekomen in Israëlische militaire hechtenis.

Klokkenluiders en voormalige gedetineerden beschuldigen het Israëlische leger er al geruime tijd van dat het gevangen Palestijnen onderwerpt aan mishandeling en marteling. Te denken valt onder meer aan seksueel geweld, zware mishandeling, hondenaanvallen, fouilleringen, waterboarding en het ontzeggen van voedsel, slaap en toegang tot toiletten.

Rusland plant belastingverhogingen om oorlog te betalen


Rusland werkt aan belastingverhogingen voor de hoge inkomens en de bedrijven. Dat heeft het ministerie van Financiën dinsdag aangekondigd. Rusland zoekt geld voor zijn oorlog in Oekraïne.

De Russische overheidsuitgaven zijn sinds de inval in Oekraïne in 2022 vele malen hoger dan de inkomsten, waardoor het land met een aanzienlijk begrotingstekort kampt. Het ministerie heeft voorgesteld om de bedrijvenbelasting te verhogen van 20 naar 25 procent en om nieuwe belastingdrempels in te voeren voor de hoogste inkomens. Voor soldaten die actief zijn in Oekraïne komen er uitzonderingen.

De hervormingen zouden nog dit jaar door het Russische parlement kunnen passeren en volgend jaar van kracht gaan.

Macron wil groter inzetgebied westerse wapens

De Franse president Emmanuel Macron oordeelt dat Oekraïne in staat moet zijn om de militaire bases uit te schakelen vanwaar Rusland raketten op Oekraïens grondgebied afvuurt. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie aan de zijde van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, in het kasteel van Meseberg bij Berlijn.

"Als we hen zeggen dat ze het recht niet hebben het punt aan te vallen waar de raketten zijn afgevuurd, zeggen we hen eigenlijk: we leveren jullie wapens, maar jullie mogen jullie niet verdedigen", aldus Macron, op de laatste dag van zijn staatsbezoek aan Duitsland. "We moeten echter niet toestaan andere doelwitten in Rusland te raken en zeker geen civiele capaciteiten", verduidelijkte hij ook.

Macron waarschuwde eveneens voor escalatie. "Wat veranderd is, is dat Rusland zijn praktijken wat heeft aangepast", zei hij. Rusland valt Oekraïne aan vanuit basissen op eigen grondgebied.

De Duitse bondskanselier reageerde meer ontwijkend. "Oekraïne heeft alle mogelijkheden dat te doen, volgens het internationaal recht", zei hij. Eerder had Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, de druk verhoogd om de beperkingen op het gebruik van westerse wapens te laten varen.

Oekraïne gebruikt drones van eigen productie om doelwitten in Rusland aan te vallen. Westerse wapens mogen de Oekraïners volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski daarvoor echter niet gebruiken.
Dante Bellon

Poetin dreigt met "zware gevolgen" voor gebruik westerse wapens in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft gedreigd met "zware gevolgen" voor het gebruik van westerse wapens tegen Russisch grondgebied. "In Europa, en vooral in kleine landen, moeten ze goed nadenken met wat ze spelen. Ze moeten zich herinneren dat ze vaak staten zijn met een klein grondgebied en een heel dichte bevolking", aldus Poetin, tijdens een persconferentie in het Oezbeekse Tasjkent. LEES HIER MEER

EU wil nog meer Oekraïense soldaten trainen

De lidstaten van de Europese Unie willen het ambitieniveau van de missie voor de opleiding van Oekraïense soldaten verder optillen. Dat heeft hoge vertegenwoordiger Josep Borrell van het Europese veiligheidsbeleid dinsdag aangegeven. Er is wel geen consensus over de vraag of Europese instructeurs dat ook op Oekraïens grondgebied moeten doen.

"Oekraïne gaat meer soldaten mobiliseren, dus het heeft meer opleiding nodig", zo verklaarde Borrell na afloop van een vergadering met de defensieministers van de 27 lidstaten. "Wij gaan onze opleidingscapaciteit moeten aanpassen aan de noden van Oekraïne en binnenkort nieuwe doelstellingen moeten vastleggen. Er is een groeiende consensus om het ambitieniveau te verhogen."

De opleidingsmissie EUMAM startte in 2022 met de ambitie om 15.000 Oekraïense soldaten te trainen. Intussen hebben ruim 50.000 soldaten een opleiding gekregen. Borrell hoopt dat de lidstaten dit aantal tegen het einde van de zomer kunnen optillen tot 60.000, maar de Spanjaard laat zich vooralsnog niet vastpinnen op een nieuwe doelstelling. Dat deed de Estse minister Hanno Pevkur wel: hij suggereerde de lat te verleggen naar 100.000 soldaten. 

De opleidingen vinden voorlopig enkel in de EU plaats. Sommige lidstaten menen dat het zinvol zou zijn om een aantal trainingen in Oekraïne zelf te geven, maar andere zijn beducht voor de risico's die gepaard gaan met de aanwezigheid van Europese militaire instructeurs op Oekraïens grondgebied, ook al gaat het niet om gevechtstroepen. "Er is over gepraat, maar er is geen duidelijk gemeenschappelijk Europees standpunt", stelde Borrell.

Zelenski dringt aan op aanwezigheid Biden op vredestop in Zwitserland

De Amerikaanse president Joe Biden moet op 15 en 16 juni naar Zwitserland reizen voor de vredestop voor Oekraïne komen. Dat heeft zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski dinsdag in Brussel gezegd, tijdens zijn persconferentie met premier Alexander De Croo. "De afwezigheid van Biden zou gelijkstaan met applaudisseren voor Poetin", meent Zelenski, die tegelijk ook uithaalde naar politieke leiders die geen standpunt innemen. "Wie zwijgt, zegt eigenlijk tevreden te zijn met de huidige situatie van oorlog."

"Er zijn maar twee scenario's: een echte vrede, of een nieuwe verlenging van de oorlog", zei Zelenski. Hij ziet in de bijeenkomst een mogelijkheid om "Rusland vrede op te dringen". "Dat is echt mogelijk", zei hij. "Alles hangt af van de vastberadenheid van de wereldleiders en de keuze van elk land."

"Wie oorlog wil, moet maar naar de bendevergadering van Poetin", zei Zelenski nog. De Russen beleggen in dat weekend in Moskou een eigen top, maar de landen die daar present tekenen, kiezen voor oorlog, meent de Oekraïense president. Volgens de president probeert Poetin zo de vredestop "te doen mislukken". "Hij heeft heel veel schrik voor deze top." 

Zelenski verwacht de aanwezigheid van Biden, ook omdat andere wereldleiders Biden nodig hebben. "We krijgen heel veel steun van Washington, en het is nu heel belangrijk om hierbij in persoon, op het hoogste niveau, aanwezig te zijn", zei Zelenski. "Deze top heeft Biden nodig."

Officieel is er nog geen bevestiging van Washington van de komst van Biden. Rond die tijd wordt hij in Italië verwacht voor een G7-top. 
Fie Dries

President Zelenski ontmoet Belgische F-16-piloten in Melsbroek en vertrekt naar Portugal

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft dinsdag tijdens een bezoek aan de militaire luchthaven van Melsbroek enkele Belgische F-16-piloten ontmoet. De president kreeg er uitleg over de F-16's die "zo snel mogelijk" naar Kiev gestuurd zullen worden. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en federaal minister voor Defensie Ludivine Dedonder (PS) vergezelden Zelenski op de militaire luchthaven. In een grote hangar kreeg de Oekraïense president twee F-16-toestellen te zien. In een tiental minuten gaf een van de Belgische piloten informatie over de vliegtuigen. Nadien volgde nog een meer gedetailleerde uitleg voor de Oekraïense delegatie, waar de pers niet bij mocht zijn. Ook enkele Oekraïense technici, die opleiding gekregen hebben van de Belgische piloten, waren daarbij aanwezig.

De Oekraïense president is maandagavond geland in België, nadat hij een bezoek aan Spanje had gebracht. Dinsdagochtend ondertekenden De Croo en Zelenski in Brussel een bilateraal veiligheidsakkoord. Dat omvat voor dit jaar nog de levering van zeker 977 miljoen euro aan militaire hulp. Daarnaast belooft Brussel de komende tien jaar verdere steun aan Kiev.  Eerder dinsdag kondigde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ook al aan dat België dertig F-16's gaat leveren aan Oekraïne tegen 2028. In de tekst van het veiligheidsakkoord klinkt het dat de F-16's "zo snel mogelijk" naar Kiev gestuurd worden.

Tijdens zijn bezoek aan Brussel had de Oekraïener ook nog een onderhoud met Koning Filip. Na België reist hij door naar Portugal. 
Zelenski zou normaal gezien twee weken geleden al langskomen in ons land, en in Spanje en Portugal, maar omwille van de verslechterende oorlogssituatie in zijn land, werden die bezoeken uitgesteld.

Fie Dries

Zelenski op bezoek bij de koning

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is dinsdagmiddag door koning Filip ontvangen op het Paleis. Het Oekraïense staatshoofd brengt een blitzbezoek aan ons land. Dat bezoek staat in het teken van het bilateraal veiligheidsakkoord dat Zelenski en eerste minister Alexander De Croo eerder op dinsdag ondertekenden.

Na zijn passage op het Paleis ontmoette Zelenski op de militaire luchthaven van Melsbroek enkele F-16-piloten. Het bilateraal akkoord omvat namelijk "zo snel als mogelijk" de levering van deze gevechtsvliegtuigen. De Croo zei dat België al het mogelijke zal doen om de eerste vliegtuigen voor eind dit jaar naar Oekraïne te sturen. In totaal zal België tegen 2028 goed 30 F-16's sturen. Zelenski landde maandagavond in Brussel, na een bezoek aan Spanje. Hij reist na Brussel door naar Portugal.

België gaat 30 F-16’s aan Oekraïne leveren tussen nu en 2028: “Mogelijk meest significante militaire hulp die ons land al geleverd heeft”

België engageert zich om tussen nu en 2028 dertig F-16’s aan Oekraïne te leveren. De eersten zouden eind dit jaar geleverd worden. Ook zullen we via Duitsland meer dan 200 miljoen in luchtafweergeschut steken. “Mogelijk meest significante van alle militaire hulp die we al geleverd hebben.” Lees hier meer.
Fie Dries

Zelenski belde ook met Charles Michel

Dat schrijft de Oekraïense president op X. "Ik bedankte hem voor de consistente steun van Europa", schrijft hij. Ze zouden ook gesproken hebben over de voorbereidingen voor de Vredesconferentie in juni. En over verdere stappen voor de toekomst.

"Er zouden geen alternatieven moeten zijn voor echte vrede en ik ben blij dat we deze visie delen met alle leiders en naties die het VN-Handvest waarderen en het volledig willen zien werken", aldus Zelenski.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER