Iedereen is te spreken over 'geweldige anti-terreurpaaltjes', maar ze zijn helaas te duur

© ssj

Om te beletten dat tijdens de rommelmarkt Feest in Rode een terrorist met een vrachtwagen op de mensenmassa zou inrijden, mochten politie en gemeente gratis gebruikmaken van anti-terreurpaaltjes. De tevredenheid over het systeem is groot.

Jelle Schepers

Tijdens de grote rommelmarkt Feest in Rode van afgelopen zondag, stonden aan weerskanten op de Zoniënwoudlaan speciale paaltjes opgesteld. Het ging om zogeheten anti-terreurpaaltjes van het bedrijf Pitagone, waarvan de CEO in Sint-Genesius-Rode woont. Ieder paaltje is één meter hoog en 40 kilogram zwaar, en samen vormen ze een barrière waarmee een vrachtwagen van 7,5 ton kan worden gestopt. Bij de impact wordt de vrachtwagen opgetild en beschadigd aan de onderzijde, waardoor verder rijden onmogelijk wordt.

Nog voor de zomervakantie kregen de gemeente en de lokale politie een demonstratie van het systeem. Op enkele minuten staat alles klaar, een groot verschil tegenover het plaatsen van betonblokken. En als er dringend een brandweervoertuig of ziekenwagen door moet, kunnen de paaltjes met wieltjes aan de kant worden gerold.

Commerciële geste

“De politie heeft me laten weten dat ze zeer tevreden was van het systeem zondag”, zegt burgemeester Pierre Rolin (IC-GB). “We hebben er inderdaad gratis gebruik van mogen maken. Dat was een commerciële geste van de zaakvoerder om ons te overtuigen van het nut ervan. Het bedrijf had ons eerst een voorstel gedaan om de paaltjes te huren of zelfs te kopen. Op dat voorstel zijn we niet ingegaan, want het bedrag was te hoog.”

1.500 euro per meter

Goedkoop zijn de paaltjes inderdaad niet. Bij aankoop betaal je net geen 1.500 euro per meter. De huurprijs bedraagt 99 euro per meter per dag, voor de tweede dag daalt dat naar 69 euro. Indien de gemeente alle toegangswegen naar de rommelmarkt met zulke paaltjes had willen afsluiten, had ze 7.300 euro huurgeld moeten betalen. Een aankoop zou nog een pak meer kosten. “Voor ons als gemeente heeft het geen zin om zulke paaltjes aan te kopen. We hebben maar enkele grote evenementen per jaar waarvoor we ze zouden kunnen gebruiken”, zegt burgemeester Rolin. “Eigenlijk zou er een samenwerking moeten komen met de provincie, die de paaltjes dan ter beschikking zou stellen van de gemeenten. Of we zouden kunnen overgaan tot een samenaankoop met buurgemeenten.”

Veiligheid gegarandeerd

Voor Bernard Van den Heuvel, organisator van Feest in Rode, maakt het niet zoveel uit welk systeem de gemeente gebruikt. “Zolang de veiligheid van de bezoekers maar gegarandeerd wordt”, zegt Van den Heuvel. “Ik heb een filmpje gezien van een vrachtwagen die bij wijze van test op de paaltjes inrijdt. Ik vraag me af of die paaltjes het ook houden als die vrachtwagen sneller rijdt. Bovendien schijnt het systeem nogal duur uit te vallen.”

Of de paaltjes ook volgend jaar weer zullen opduiken, staat nog niet vast. Indien dat wel het geval is, wordt aan de standhouders wel uitdrukkelijk gevraagd om binnen de afgebakende perimeter te blijven. De paaltjes stonden op de Zoniënwoudlaan ter hoogte van de Champellaan, maar nog voor het kruispunt stonden er al enkele kraampjes, zonder toestemming van de organisatie en de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen