Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Studie: uitslapen in het weekend kan een vroege dood voorkomen

Studie: uitslapen in het weekend kan een vroege dood voorkomen
Beeld Getty

Had u al plannen voor morgenvroeg? Die kan u misschien maar beter uitstellen. Wie tijdens het weekend wat langer uitslaapt, loopt volgens een nieuwe studie minder risico om vroegtijdig te overlijden.

De nadelige effecten van te weinig slaap zijn bekend. Volwassenen die zeven dagen per week maar vijf uur of minder per nacht slapen, lopen 65 procent meer risico op vroegtijdig overlijden dan zij die consequent zes of zeven uur nachtrust hebben. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek bij 38.000 volwassen Zweden. 

Maar er is ook goed nieuws. De nadelige gevolgen van slaaptekort kunnen ongedaan gemaakt worden door op vrije dagen langer uit te slapen. De onderzoekers stelden vast dat mensen die op weekdagen enkele uren per nacht sliepen maar die verloren uren tijdens het weekend goedmaakten, geen groter risico liepen op overlijden dan zij die zes à zeven uur per nacht sliepen.

Meer onderzoek nodig

"Je slaapduur is belangrijk voor de levensduur", zegt Torbjörn Åkerstedt van de universiteit van Stockholm, hoofdauteur van de studie die deze week verschenen is in Journal of Sleep Research. "De link is eerder al onderzocht, maar studies concentreerden zich tot nu toe vooral op slaap tijdens de werkweek. Ik vermoedde dat er misschien een invloed was als je de verloren slaap tijdens het weekend inhaalt."

U hoeft zich dus helemaal niet schuldig te voelen als u tijdens het weekend eens langer in bed blijft liggen. Al benadrukt Åkerstedt wel dat het om een voorlopige conclusie gaat. Er is nog meer onderzoek nodig om het resultaat van de studie te bevestigen. 

Dieet

De studie heeft ook enkele beperkingen. Zo werden de deelnemers slechts op één moment naar hun slaappatronen gevraagd. Nadien werd hun gezondheidstoestand dertien jaar opgevolgd.

Daarnaast werd niet gekeken naar de invloed van een dutje overdag en waren er weinig rokers aanwezig in de onderzochte groep.

Veel specialisten geloven ook niet dat je alle schade kan inhalen. "Vergelijk het met een dieet", legt Michael Grandner van de universiteit van Arizona uit. "Als je vijf dagen per week hamburgers eet, zal je dat niet ongedaan maken door in het weekend een salade te nemen. Natuurlijk is het gezonder dan zeven dagen per week fastfood, maar je zal toch enige schade aanrichten."