Het loodje in de buikholte van kater Yoda kan in principe blijven zitten, maar het dier draagt wel de gevolgen.© RR

Dierenarts vindt loodje in buikholte van jonge kater Yoda: “Wie doet zoiets?”

Heist-op-den-Berg -

De Heistse Dagmar De Munter kan er niet bij. Yoda, de jonge kater van haar ouders, kwam recent thuis met wat eerst een ziekte of een blessure leek. Uit nader onderzoek blijkt dat het dier een loodje uit een loodjesgeweer in de buikholte heeft.

Kristof Van Rompaey

“Een tweetal weken geleden merkten we op dat Yoda weinig eet- en levenslust had”, vertelt Dagmar. “Als je hem aaide, trok hij achteraan wat weg. Het ging zelfs zo ver dat hij niet meer at. De dierenarts deed een bloedonderzoek en stelde vast dat Yoda 40 graden koorts had. Dankzij antibiotica ging het wat beter, maar het beestje bleef wat manken, kon niet in de zetel springen en at nog altijd niet goed.”

De platen tonen het loodje in de buikholte aan.© RR

Uiteindelijk maakte de dierenarts voorbije dinsdag röntgenfoto’s. “Nadien zei hij letterlijk: ‘Dit is waarom ik mensen begin te haten’”, vertelt Dagmar. “Het was eerst niet helemaal duidelijk wat hij bedoelde, maar dan toonde hij de foto’s waarop je dat kogeltje in de buikholte ziet zitten. Mijn ouders waren natuurlijk erg in shock. Wie doet zoiets?”

Yoda is een kat die het gewend is om naar buiten te gaan.© RR

“Na de röntgenfoto’s zei de dierenarts letterlijk: ‘Dit is waarom ik mensen begin te haten’”

De Munter

Dochter van het baasje van kat Yoda

De moeder van Dagmar ging de feiten donderdagochtend aangeven bij de politie. “Het kogeltje zit niet in een orgaan en is ook niet door een bot gegaan”, zegt Dagmar. “Omdat het een complexe operatie zou zijn, kan het in principe blijven zitten zonder verdere schade aan te richten. Je merkt wel dat Yoda de gevolgen draagt. Ik vrees dat hij er altijd last van zal blijven hebben. Je ziet dat hij niet volledig leunt op zijn achterste pootje als hij wandelt.”

Extra verwend

Na het overlijden van hun vorige kat haalden de ouders van Dagmar hun nieuwe kat vorig jaar uit een asiel. Yoda woont in de wijk Gastveld en loopt volgens Dagmar vrij rond in de buurt van de Paul Van Roosbroecklaan en de Hof Van Riemenstraat.

De ouders van Dagmar haalden Yoda vorig jaar uit een asiel.© RR

“De feiten moeten ergens in die omgeving gebeurd zijn”, zegt ze. “Natuurlijk willen we niet dat zoiets nog eens gebeurt, maar Yoda binnen houden is geen optie. Het beestje is het gewend om buiten te mogen. Hij wordt nu wel extra verwend. Door ons verhaal wereldkundig te maken, willen we mensen waarschuwen om extra oplettend te zijn. Zij die dit op hun geweten hebben, moeten dringend psychologische hulp zoeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners