Al vanaf 2 jaar gescreend op geestelijke gezondheid

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) stuurt vanaf vandaag bijna 200 enquêteurs uit om in het hele land Belgen te bevragen over hun gezondheid. Voor het eerst polst de gezondheidsenquête ook naar de geestelijke gezondheid van kinderen. “De psychische problemen bij jongvolwassenen nemen al jaren toe, maar wellicht beginnen die al eerder.”

Jens Vancaeneghem

“Houdt uw kind rekening met de gevoelens van de anderen?” Of: “Is uw kind overactief?” Het zijn enkele van de vragen die enquêteurs het komende jaar duizenden ouders zullen voorleggen. Ze maken deel uit van de zesde gezondheidsenquête van het WIV. Meer dan 11.000 Belgen worden daarbij geïnterviewd over hun gezondheid én ze krijgen een vragenlijst van 36 pagina’s onder de neus geschoven.

Voor het eerst zijn er ook vragen over de mentale toestand van kinderen, en wel vanaf de leeftijd van 2 jaar. Aanleiding is het zorgwekkend hoge aantal jongvolwassenen tussen 15 en 24 dat kampt met psychische problemen. Bij jonge vrouwen was dat bij de laatste enquête in 2013 liefst 40 procent.

“Wellicht beginnen sommige van die problemen al voor de leeftijd van 15 jaar”, zegt projectleider Stefaan Demarest van het WIV. Bij kinderen onder de 15 zijn het de ouders die de vragen beantwoorden.

Het nieuwe luik is er gekomen op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). “Op dit moment hebben we erg weinig gegevens over de geestelijke gezondheid van de kinderen en jongeren in ons land”, zegt haar woordvoerder. “Omdat die richtinggevend kunnen zijn voor het beleid, grijpen we de nieuwe gezondheidsenquête aan om dit in kaart te brengen.”

Een keuze die wordt toegejuicht door kinderpsychiater Binu Singh (UZ Leuven). “We weten uit onderzoek dat een kwart van de elfjarigen zich ontevreden voelt over zijn leven, maar dat is een van de weinige gegevens die daarover bestaan”, zegt ze. “Ik merk in de praktijk dat de druk op kinderen toeneemt. Wanneer ze even niet meer mee kunnen, uit zich dat sneller in gedrags-, slaap- of eetproblemen.”

Zware boodschappentas

Het is slechts één van de nieuwigheden in de enquête. Zo zijn er ook voor het eerst vragen over gokverslaving en de elektronische sigaret. En om de effecten van de vergrijzing beter in kaart te brengen, is er een module over kwetsbaarheid bij ouderen. Of zij een zware boodschappentas kunnen dragen bijvoorbeeld, of de trap op kunnen zonder te rusten.

Ook nieuw is het medisch onderzoek dat bij 1.100 deelnemers wordt uitgevoerd. 24 verplegers zullen bloed- en urinestalen nemen, de bloeddruk meten, enzovoort. “Veel mensen hebben geen idee dat ze bijvoorbeeld een te hoog cholesterolgehalte hebben”, zegt Demarest. “Dat dark number kunnen we nu in kaart brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer