© Photo News

STANDPUNT. Twee akkoorden, twee Theo’s

De N-VA is het VN-migratiepact pas beginnen af te wijzen toen het in Europa een politiek thema werd. Vanuit die politieke context bleek ook de inhoud van het pact, tot dan iets ver van het bed, ineens onverteerbaar. Bart De Wever spreekt van een rode kaart die te laat is getrokken. N-VA-parlementslid Valerie Van Peel had het over voortschrijdend inzicht.

Dirk Hendrikx

LEES OOK. Er zijn twéé Marrakesh-akkoorden: het eerste is wél ondertekend door Theo Francken

Hoe scherp de kanteling van N-VA is, blijkt nog eens uit het feit dat Theo Francken op 2 mei van dit jaar een ander akkoord van Marrakesh wel heeft getekend, samen met de ministers Jan Jambon en Didier Reynders. Dat is verwarrend, zeker, en ook Stef Wauters gooide beide akkoorden even door mekaar toen hij Francken interviewde in het VTM-nieuws. De VTM-nieuwsdienst excuseerde zich daar achteraf voor. Theo Francken mopperde over de verwarring en zei dat de verklaring van 2 mei “over terugkeer ging”.

Dat is kort door de bocht.

Er is dus het VN-migratiepact dat net is goedgekeurd en dat gaat over migratie wereldwijd. En er is de Politieke Verklaring van Marrakesh, op 2 mei getekend door bijna zestig Europese en Afrikaanse landen, over migratie tussen Afrika en Europa.

De verklaring van 2 mei ligt inhoudelijk perfect in de lijn van de VN-verklaring, met dezelfde accenten op mensenrechten, het promoten van een positieve kijk op reguliere migratie, een voorkeur voor vrijwillige terugkeer, steun voor de Conventie van Genève en bijzondere aandacht voor kwetsbare migranten en de waardigheid van alle migranten, ongeacht hun status. Maar enkele van de 23 actiepunten gaan over de strijd tegen mensensmokkel en het identificeren van migranten.

De ondertekening is destijds heel onopvallend gebeurd. Toen er toch wat kritiek kwam, schreef Francken in een blog dat de motivatie pragmatisch was: om vlotter tot akkoorden te komen met Afrikaanse landen over het terugsturen van illegalen. Zo heeft hij zeventien akkoorden afgesloten.

De VN-tekst is ook uitgebreider, er staan punten in die niet in de Europees-Afrikaanse tekst staan. Maar de lenigheid van geest verbaast toch, dat de ene tekst ondertekend is en de andere volstaat om de regering onderuit te halen. Met een even pragmatische kijk op het VN-migratiepact had de regering nu gewoon kunnen voortwerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER