Twee kuikens van zeearenden steken voor het eerst kopje boven het nest uit in West-Vlaams natuurgebied De Blankaart

Het koppel zeearenden in het natuurgebied De Blankaart in Woumen heeft wel degelijk twéé kuikentjes gekregen. Dat blijkt uit videobeelden waarop de beide kuikens voor het eerst hun kopje boven het nest uitsteken.

Thijs Pattyn

Maandag werden de twee kuikens voor het eerst met het blote oog gespot, en dinsdagochtend om 6.45 uur konden de jonge vogels ook op video worden vastgelegd. Het is voor het eerst dat er Europese zeearendkuikens uitkomen in ons land.

Het vermoeden dat er niet één maar twee kuikens in het nest aanwezig waren bestond al langer. Zeearenden leggen namelijk vaak twee eieren, en bovendien was het gedrag van ouders Paul en Betty veranderd: ze broedden niet meer op het nest, maar vlogen vaker af en aan met voedsel en nestmateriaal.

LEES OOK. Voor het eerst zeearend geboren in België

Op bevestiging was het evenwel nog even wachten, want om de rust van de vogels niet te verstoren, kon er niet gefilmd worden met een drone. Dankzij het geduld van de vrijwilligers is het nu evenwel zeker dat er twee kuikens in het nest zitten.

De kuikentjes kregen na een enquête van Natuurpunt de namen Guido en Gloria, een verwijzing naar het ‘glorierijke moment’ voor de Blankaart en naar de conservator van het natuurgebied, Guido Vandenbroucke. De jonge vogels hebben ook een peter en meter gekregen: de West-Vlaamse acteur en actrice Wim Willaert en Maaike Cafmeyer.

LEES OOK. Koppel zeearenden heeft wellicht tweede kuikentje, Maaike Cafmeyer en Wim Willaert worden meter en peter

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER