© BELGA

NMBS waarschuwt voor frauduleuze berichten op sociale media: “Neen, wij bieden geen treinkaart aan voor 2 euro”

De NMBS waarschuwt in een persbericht voor bedrieglijke berichten die rondgaan op sociale media. Oplichters trachten aan de hand van valse berichten over promoacties bij de Belgische spoorwegen de persoonlijke gegevens van hun slachtoffers te ontfutselen.

jvh
Bron: BELGA

Minstens drie berichten op Facebook claimen dat de NMBS voor slechts twee euro een cadeaukaart aanbiedt aan alle reizigers die een vragenlijst invullen. Met deze kaart zou je een heel jaar lang in volledig België gratis kunnen reizen. 

LEES OOK. Febelfin waarschuwt voor oplichting met sms-berichten in haar naam

In de commentaren beweren verschillende mensen dat het bericht correct is. Voorzien van een foto claimen ze de kaart te hebben ontvangen. De berichten zijn echter vals. Via dit soort berichten proberen oplichters bankgegevens te verkrijgen van hun slachtoffers. Ook over de Nederlandse Spoorwegen circuleert een gelijkaardig bericht.

“Vertrouw enkel op officiële communicatie”

De NMBS waarschuwt haar reizigers dan ook om niet op de berichten in te gaan. “NMBS wil hiervoor waarschuwen en vraagt haar reizigers enkel te vertrouwen op communicatie via haar officiële kanalen.” De spoorwegmaatschappij vraagt de reizigers ook bij dit soort aanbiedingen nooit persoonlijke gegevens of bankgegevens te delen. 

LEES OOK. Valse bankmedewerker maakt oudere en kwetsbare mensen duizenden euro’s lichter: “Ze schamen zich diep”

Voor wie twijfelt over een bericht, geeft Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, het volgende advies: “Wees voorzichtig als de communicatie onverwacht of niet relevant is, of als het aanbod onwaarschijnlijk of ongebruikelijk lijkt.”  Daarnaast zal de NMBS nooit persoonlijke gegevens vragen op een webpagina die niet beveiligd is. 

Volgens de woordvoerder legde de spoorwegmaatschappij al klacht neer bij de bevoegde autoriteiten en bij de sociale mediakanalen, maar blijven de berichten circuleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER