En plots staat Vitesse op -1 punt: Nederlandse club degradeert na 35 jaar uit de Eredivisie

Vitesse behoudt voorlopig zijn licentie. De Arnhemse club heeft wel 18 punten in mindering gekregen, zo meldt de licentiecommissie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). Door de puntenstraf is Vitesse officieel gedegradeerd.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

“Alhoewel dit een zwarte dag is voor alles en iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt, is dit wel de keiharde realiteit”, aldus algemeen directeur ad interim Edwin Reijntjes in een verklaring. “Een dergelijke straf was immers onvermijdelijk. Daarentegen zijn wij enorm blij met de kans die ons wordt geboden ten behoeve van het behouden van onze licentie. Ook dit hing aan een zijden draadje. In de reactie van de licentiecommissie is echter duidelijk te lezen dat er vertrouwen is in de nieuwe koers van de club. Daar klampen wij ons aan vast en gaan we volle bak mee door.”

De club gaat niet in beroep tegen de straf. “De club wil zich immers focussen op het behoud van de licentie. Een dergelijke beroepszaak gaat daar niet aan bijdragen”, meldt de club.

Vitesse zag de straf al aankomen. “Een puntenstraf hing al geruime tijd boven het hoofd van de club. Na eerder een boete te hebben ontvangen van 100.000 euro, voor het niet melden van het opzeggen van de bankrelatie door Revolut, leek een dergelijke straf niet te vermijden”, staat er in een verklaring. De club kon immers niet voldoen aan bepaalde licentie-eisen.

Vitesse stond na dertig duels op 17 punten en komt dus op een puntenaantal van -1. Er zijn nog vier duels te spelen. De Arnhemmers speelden de afgelopen drieënhalve decennia in de Eredivisie. Sinds 1989 eindigde Vitesse acht keer als vierde. In 1998 behaalde het haar beste uitslag, met een derde plek in de Eredivisie achter Ajax en PSV. De club speelde vijf keer de bekerfinale en won die van 2017, tegen AZ.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer