© FRBE

Hier eet je de lekkerste gerechten met inktvis

De inktvis is voor de mens altijd een mythisch dier geweest, dat te allen tijde onverwacht kan opduiken uit het diepste van de oceanen. Het is inderdaad zo dat deze dieren respect afdwingen door hun bizarre morfologie en de verhalen van schepen die naar de bodem werden getrokken door monsterlijk grote pijlinktvissen. Denk maar aan de kraken, een Scandinavisch fabeldier met acht, enorme ‘armen’. De inktvis fascineert mij ook, en deze fascinatie zet zich voort in verschillende gerechten op het bord, waar dit weekdier heel erg veelzijdig, gezond en lekker is. Een overzicht.

Luc Hoornaert

Het ijkpunt: Las Mañas

Deze Antwerpse evergreen is naast een Spaanse enclave een walhalla voor de liefhebber van inktvis in al zijn gedaantes, zoals de pulpo a la gallega, de gegrilde puntillas (zeer jonge pijlinktvisjes) en natuurlijk de wereldberoemde chipirones a la plancha, een mooie maar perfect gegrilde pijlinktvis.

Helemaal weggeblazen word ik door de arroz negro, een soort zwarte paella met perfect gegaarde rijst, inktvisinkt, veel inktvis en een flinke portie vongole. Een waanzinnig gerecht!

Ankerrui 42, 2000 Antwerpen, 03-231.72.20

© FRBE

Supertalent: Dim

Dimitri Proost heeft op zijn nieuwe locatie vleugels gekregen. Dim Dining is een übercool restaurant waar het eten nog steeds op de eerste plaats komt. Dimitri is gepassioneerd door de Japanse keuken.

Een van zijn signatuurgerechten is de inktvis waarvan de bereiding een diepe productkennis verraadt, gecombineerd met een extreem gevoel voor texturen en Japanse bereidingen. De octopussen worden tot dertien keer opgekookt, waarna de tentakels in tapiocabloem worden gefrituurd.

Vrijdagmarkt 7, 2000 Antwerpen, 03-226.26.70

Chinese klasse: 5 Flavors Mmei

Ook in het beste Chinese restaurant van Antwerpen kan je terecht voor fenomenale inktvisbereidingen. Absoluut top zijn de dimsums, op het niveau van een sterrenzaak in Hongkong. In diverse gerechten speelt de inktvis de hoofdrol, zoals het vleesbrood van inktvis en de spicy squid.

De met garnalen gevulde en gefrituurde pijlinktvis geeft pas echt vuurwerk, een gerecht dat het texturenspel in de Chinese keuken mooi illustreert. Ga hier zeker eens naartoe voor een inktvismenu!

Volkstraat 37, 2000 Antwerpen, 03-281.30.37

Italiaanse klassieker: Arte

Ook in Italië weten ze heel aardig om te springen met inktvissen. Mijn herinneringen aan diverse Siciliaanse inktvisbereidingen staan op mijn harde schijf gebrand. Een klassieker zijn de calamares alla romana, waarschijnlijk de bekendste en meest populaire inktvisbereiding ter wereld.

Iedereen houdt toch van die krokant gefrituurde inktvisringen. Op weinig plaatsen maken ze ze vers en à la minute klaar, maar bij dit meest onderschatte Italiaanse adres van de stad doen ze dat wel.

Suikerrui 24, 2000 Antwerpen, 03-226.29.70