25 november 2017 om 03:00
Luister naar

Oh, Afrika

‘Wilt u de bon?’ ‘Ja, doe maar.’ – ‘Oh, oké, dan gooi ik ’m weg.’ Absurd kassagesprekje, deze week. Ze had het antwoord niet verstaan. Of lag het aan mij, keek ik onvoldoende alsof die bon iets uitmaakte? In dictaturen gaat het altijd zo. Je zegt nee en dan krijg je dus ja. Of andersom. ‘Stem voor mij, jullie leider!’ ‘NEE! Na 28 jaar stemmen wij je weg, Kameraad Bob.’ ‘Ah, ja, nu zie ik het zelf ook. Sorry! Nou, weet je wat, blijf ik gewoon aan de macht. Tot ik doodga.’ En hup, daar gaat de uitslag in Mugabes prullenbak, in 2008.

O, Bob … wie ben je? Je bent zo oud als mijn oma. Zij is ook van 1924. Ik probeer me mijn grootmoeder voor te stellen als de dictatrice van een middelgroot Afrikaans land en ik zeg je, dat valt nog niet mee. Voor mannen in Afrika ligt het natuurlijk anders. Die stappen daar rond als scherpgespoorde vechthanen. En oud zijn heeft daar een waarde op zich. Hastings Banda, de president van Malawi, was al bijna 100 toen hij voor de troon van JHWH stond. Ook al keurig in pak. Net als jij, straks. Ooit passeerden wij elkaar, Bob. Als schepen in de nacht. Het was toen ook nacht. Ik reisde van Zambia naar Kaapstad. De geuren van Afrika, hoe zou ik die vergeten. Rubber. Asfalt. Dieseluitlaatgassen. Rottend fruit. Bloesemparfums. Smeulend plastic. Stront. Rioolwater. Aas. Afvalvuurtjes. Zweet. Vlees. Houtrook. De koele frisheid van de morgens. Zand, opdrogend na de regens. De slordige gebouwen. Bros beton. Alles in het teken van de tijdelijkheid. Afrika! Ik mis je. De bus maakte een sanitaire stop, in Harare. Zat jij toen elders in die stad rechtop in je bed? Schraal van wantrouwen, krenkingen uit je jeugd, trots, zucht naar erkenning?

‘Willen jullie vrijheid?’ ‘Ja, we snákken ernaar!’ ‘Oké! Wat gaaf … ! Weet je wat, dan wordt Mnangagwa nu jullie leider.’ Zie ze juichen, de Zimbabwanen. Voor Mugabes bloedhond. Voor zijn grootste satansknecht. Alles kan. En alles gebeurt ook. Als de olifanten vechten, lijdt het gras. Zie, hoe Putin deze week Assad zijn mannenhugs gaf. Het is dat Mladic woensdag levenslang kreeg. Anders zou je geloven dat de wereld echt alleen een walgelijke klucht is. Eeuwig in de herhaalstand. Ik ga nu dan maar (boekentip!) De Vierde Vrouw (2013) herlezen, de wonderlijke roman van Frans Willem Verbaas. Daarin laat Robert Mugabe Karl Barth ontvoeren. Om met hem te discussiëren. De Duitse theoloog is dan 119 jaar oud. Je verzint het niet. Maar zulke dingen gebeuren gewoon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.