Verhofstadt geeft alweer verstek voor gemeenteraad. “Getuigt van weinig respect voor je kiezers”

© fvv

Tijdens de gemeenteraadszittingen van januari verliet hij telkens na twee uur het halfrond. In maart, april, mei en juni bleef hij helemaal weg. Guy Verhofstadt (Open VLD) is na het eerste halfjaar van deze legislatuur de slechtste leerling van de klas. “Maar hij blijft zetelen”, zegt zijn woordvoerder.

Jan Claeys

Dat Verhofstadt in oktober op de Gentse Open VLD-lijst stond was niet alleen om zijn poulain Mathias De Clercq aan de burgemeesterssjerp te helpen. De oud-premier zou wel degelijk zetelen als hij werd verkozen. En dus legde hij in januari ook de eed af als gemeenteraadslid.

Tijdens de eerste zitting, op 28 januari, verliet hij al na twee uur het stadhuis. De vergadering duurde tot na middernacht. In februari kwam hij nog, maar sinds maart blijft zijn stoel leeg. Eerder liet hij weten dat hij er zou zijn bij cruciale stemmingen. In praktijk bestaan die niet met de monstercoalitie die Groen-S.PA-Open VLD-CD&V is.

Brexit

Verhofstadt zelf verwees gisteren - met een lachje toen hij hoorde waarover de vraag ging - naar zijn woordvoerder Bram Delen. “Het was een moeilijke periode wegens Brexit-vergaderingen, de campagne en onderhandelingen over de nieuwe fractie met Macron. Nu die achter de rug zijn wordt zijn agenda weer beheersbaar. Hij blijft gewoon zetelen in de Gentse gemeenteraad.”

“Ik denk dat dit is zoals we het verwacht hadden”, zegt politicoloog Carl Devos. “In het parlement is er begrip voor voorzitters die afwezig zijn. Omdat ze op dat moment bezig zijn met de regering, of met het beleid. Maar Verhofstadt is niet in Gent omdat hij in Europa zit.”

Dat hij wel zou komen als zijn stem nodig is vindt Devos te gemakkelijk. “De functieomschrijving is ruimer dan er zijn op uitzonderlijke momenten om te stemmen. Dat is een reductie van de job. Je zit in de gemeenteraad om vragen te stellen, om voorstellen te doen. Je moet als raadslid rondlopen in Gent, en wat je ziet en hoort meepakken in de gemeenteraad.”

“Wie is verkozen, die zetelt in het belang van de Gentenaars en van hun stad. Als je dan wegloopt getuigt dat van weinig respect voor je kiezer. En ook: het is opnieuw een slechte zaak voor de geloofwaardigheid van de Gentse politiek”, aldus Devos.

“Vier keer op rij afwezig zijn, dat is echt niet goed. Maar is er in Gent één liberale politicus die het lef heeft om Guy Verhofstadt daarop te wijzen? En als dat toch het geval is, de oud-premier heeft een olifantenvel.”

Eer aan zichzelf laten

Voor Devos zijn er maar twee opties. “Ofwel smijt hij zich nu voor Gent, ofwel kan hij beter de eer aan zichzelf laten. Als het eerste gebeurt, dan zullen we de afgelopen vier maanden snel vergeten zijn. Maar ik weet niet of we dat mogen verwachten.”

De nieuwe voorzitter van de Gentse Open VLD, Marnix Vandenbulcke, vindt alvast “dat iemand die een mandaat opneemt, dat dan ook naar behoren moet uitvoeren”.