Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Het Steen: van beruchte gevangenis tot cruiseterminal

Het Steen, het oudste monument van de stad Antwerpen.Beeld Stad Antwerpen/Tom D’Haenens

Vandaag beginnen de werken aan Het Steen. Het oudste monument van Antwerpen zal over twee jaar omgevormd zijn tot 'toegangspoort' aan de Schelde.

De voorbije jaren was er maar weinig te beleven in het oudst bewaarde gebouw van de stad. "Massaal veel bezoekers klommen de trappen op, om dan vast te stellen dat er boven niets te zien was", zegt schepen van Toerisme Koen Kennis. "De heraanleg van de Scheldekaaien biedt ons de kans om er weer een levendig gebouw van te maken."

'De heraanleg van de Scheldekaaien biedt ons de kans om van Het Steen weer een levendig gebouw te maken'
Koen KennisSchepen van Toerisme, Antwerpen

Het Steen heeft sinds de 13de eeuw een hele waaier aan functies gehad. Oorspronkelijk was het een burcht met een beruchte gevangenis. Hier ligt de oorsprong van het 'roggeverdommeke': een rozijnenbrood dat verdeeld werd onder berooide gevangenen die geen geld hadden om hun eigen eten te betalen. Tot voor enkele jaren was er een scheepvaartmuseum gevestigd met een zaal voor huwelijksrecepties.

Toeristische dienst

In zijn nieuwe functie zal Het Steen de rol vervullen van cruiseterminal, toeristische dienst en stadswinkel met een ticketbalie voor culturele evenementen. Toerismeschepen Koen Kennis verduidelijkt: "Boven komt er een boeiend belevingsparcours waar bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en Het Steen zelf."

Daarvoor zijn eerst een aantal ingrijpende veranderingen nodig. De aanbouw uit de jaren 50 verdwijnt. Er komt een nieuwe toren en een dakterras. "Wie de toren beklimt, zal kunnen genieten van een nieuw en verrassend uitzicht over de stad en de haven", zegt Kennis. Op het water komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar cruiseschepen kunnen aanmeren.

'Wie de toren beklimt, zal kunnen genieten van een nieuw en verrassend uitzicht over de stad en de haven'
Koen KennisSchepen van Toerisme, Antwerpen

Ontwerpbureaus Opera Amsterdam en Studio Louter doen de scenografie en inrichting van het gebouw. De werken zouden moeten afgerond zijn tegen de zomer van 2020.