Direct naar artikelinhoud
Discriminatie

'Discriminerende' woontoren toch open voor alle leeftijden

De Kapertoren van projectontwikkelaar Kolmont zal dan toch mensen boven de 32 jaar moeten toelaten. Volgens de wet brengt deze leeftijdsgrens een discriminatie op basis van leeftijd met zich mee.Beeld Twitter

Projectontwikkelaar Kolmont gaat in Hasselt de 'Kapertoren' bouwen, een gebouw met 76 flats en studio's. Op zich niets speciaals, behalve dan dat het plan was om enkel mensen jonger dan 32 jaar toe te laten. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia) steekt hier nu een stokje voor, omdat het project volgens de wet discriminerend is.

De plannen om de Kapertoren in Hasselt enkel toegankelijk te maken voor mensen jonger dan 32 jaar, gaan niet door. Unia wijst erop dat er volgens de wet sprake is van leeftijdsdiscriminatie en bracht een negatief advies uit. "Even voor alle duidelijkheid: het is niet Unia die de leeftijdsgrens afkeurt, het is de wet die dat doet", vertelt Bram Sebrechts van Unia. "De grens leggen op 32 jaar zal zeker niet meer jongeren aantrekken, want de prijs voor een flat ligt even hoog als bij andere gebouwen in de stad. Er zijn betere alternatieven om dit te bereiken, zoals kinderopvang en sportzones voorzien."

'Even voor alle duidelijkheid: het is niet Unia die de leeftijdsgrens afkeurt, het is de wet die dat doet'
Bram SebrechtsUnia

De vraag die nu vaak gesteld wordt is: "Doen serviceflats niet net hetzelfde?" "Daar kan ik heel kort over zijn", gaat Sebrechts verder. "Daar bestaat namelijk een heel wettelijk kader voor, voor de leeftijdsgrens niet. De grens op 32 jaar leggen, is op niets gebaseerd en kan ook niet gestaafd worden."

Wij volgen Unia, maar onze plannen blijven dezelfde: we willen jonge mensen aantrekken
Michel VerhoevenProjectontwikkelaar bij Kolmont

Kotgevoel

Projectontwikkelaar Kolmont gaat niet in tegen deze wending. "De contracten zijn aangepast. Unia heeft gezegd dat wij niet mogen discrimineren op basis van leeftijd en wij volgen hun gedachtegang", vertelt Michel Verhoeven, projectontwikkelaar bij Kolmont. "Wij volgen hen ook wanneer ze zeggen dat die leeftijdsgrens niet noodzakelijk is om ons doel te bereiken. Voor de rest blijven de plannen dezelfde, we willen jonge mensen aantrekken. Onze opzet is om een soort collectiviteit creëren tussen studenten en starters, door het 'kotgevoel' door te trekken."