Zachary en Dhenia bij een beeld van een bulldog in hun living. De échte Luiz vloog even in de berging, want onze fotograaf is een beetje allergisch voor honden. © Joren De Weerdt

Tweede eredame Dhenia uit Vremde leeft mee met Miss België: “Dat het zo heftig zou zijn, had ik niet zien aankomen”

Apetrots is Zachary Schoovaerts (22) op zijn vriendin Dhenia Covens (24), die tweede eredame werd tijdens Miss België. De twee wonen sinds acht maanden samen in Vremde (Boechout). Zelf heeft Dhenia van heel ver Spaans en Indonesisch bloed door haar aderen stromen.

kristin matthyssen

Pocahontas noemen haar vrienden haar, en dat is goed gekozen, want ze lijkt echt wel op de dochter van het stamhoofd van de Powhatan-indianen. Zeker in profiel, met haar lange rechte neus.

“Bij mijn voorouders zat er Spaans en Indonesisch bloed. Aan mijn ouders is dat niet te zien, ik lijk ook niet echt op de rest van mijn familie, maar aan de vorm van mijn ogen zou je inderdaad kunnen zeggen dat het Indonesische wat is teruggekeerd. En mijn huid ziet er ook wat donkerder uit, maar dat heb ik momenteel vooral te danken aan een van onze sponsors die in zelfbruiners doet.”

Die donkere teint door de zelfbruiner en haar lange rechte neus zorgden ervoor dat een vrouw op sociale media bij hoog en bij laag beweerde dat Dhenia een Peruviaanse zou zijn. Ze had dat ‘ergens’ gelezen’. Het toont aan hoe relatief afkomst is.

Dhenia vindt het heel erg dat de nieuwe Miss België Angeline Flor Pua zo veel racistische commentaren kreeg. “Die reacties zijn niet echt onverwacht, want élke Miss België krijgt commentaar, omdat smaken nu eenmaal verschillen. Maar dat het zo heftig zou zijn, dat had ik niet zien aankomen. Raar, want ze is helemaal niet de eerste Miss België met buitenlandse roots. De sociale media maken het allemaal nog wat erger. Gelukkig heeft Angeline een liefdevolle entourage.”

© BELGA

‘Het moederke’

Dhenia was met haar 24 jaar de oudste van de Miss België-kandidates en werd door de groep ‘het moederke’ genoemd. Ze werd eerder al Miss Vlaanderen na beoordeling door een professionele jury en de pers. Tijdens het bikinidefilé kreeg Angeline de titel van Miss Beach Babe.

Maandag moest ze in een hotel in De Panne nog wat interviews en fotoshoots doen, maar ’s avonds zat ze eindelijk weer in haar appartement in Vremde. Burgemeester Koen T’Sijen van Boechout was een van de eersten om haar via Facebook te feliciteren.

“Ik groeide op in Wilrijk en in de buurt van Antwerpen-Zuid, afwisselend bij mijn mama en papa, die gescheiden zijn. Bij mijn mama heb ik nog een halfbroertje van tien jaar, die bijna de hele verkiezing heeft zitten huilen van de spanning in de zaal. Ik vond dat wel aandoenlijk.”

Dhenia’s ouders zijn heel trots. “Papa is slotenmaker, mama kan niet meer gaan werken, omdat ze fibromyalgie heeft. Acht maanden geleden ben ik met mijn vriend Zachary naar Vremde verhuisd. Mijn vader woonde eerst in dit appartement. Toen hij hier vertrok, hadden Zachary en ik net beslist om samen te gaan wonen. We vinden Vremde een heel tof dorp: vlak bij de stad en toch tussen de weilanden. Omdat onze verhuizing naar hier samenviel met de voorbereidingen voor Miss België, hebben we ons nog niet echt kunnen integreren. We zijn wel al eens naar café De Pelikaan geweest toen er foodtrucks stonden en het Italiaans restaurant Cosmo in Boechout vinden we heel gezellig en lekker. Maar veel zijn we dus nog niet buiten kunnen komen.”

© Joren De Weerdt

Dhenia sliep de dagen voor de verkiezing maar twee uurtjes per nacht. “Ik ben zo opgelucht dat ik een vlekkeloze show heb gelopen: dat was mijn hoofddoel. Omdat ik bij de laatste twaalf zat, moest ik als opdracht ook een personaliteit bespreken. Ik had voor de Duits-Filipijnse Pia Wurtzbach gekozen, die drie keer aan Miss Filipijnen heeft deelgenomen om uiteindelijk de titel te winnen en daar zelfs Miss Universe is geworden! Zulk een verhaal van volhouden spreekt mij aan. Als je hard genoeg werkt, kan je ver geraken.”

Zelf studeerde Dhenia eerst twee jaar jeugdcriminaliteit, omdat ze graag in een instelling met probleemjongeren zou willen werken, maar uiteindelijk is ze voor haar tweede passie gegaan en studeerde ze make-up designory in Antwerpen, met als specialisatie make-up van bruidjes. Ze doet ook werk voor modellenbureau Jackie Lee.

Adoptietijger

“Hopelijk opent de titel van tweede eredame nog wat extra deuren”, vertelt ze accentloos, zonder enige Antwerpse tongval. En dan valt het ons ineens op: eigenlijk lijkt Dhenia ook wel hard op Saartje Vandendriessche uit Lint, die in 1997 finaliste werd bij Miss België. Veel eredames zoals Elke Vanelderen, Zoë Van Gastel of Inge Moerenhout braken later door in de media. Of zij graag presentatrice of zo zou worden? “Goh, ik denk dat die jobs heel dun gezaaid zijn, al zou ik natuurlijk niet nee zeggen.”

Na de hectische maanden, wil ze nu vooral wat genieten van de twee mannen in haar leven: Zachary en de Engelse bulldog Luiz, want Dhenia is een heel grote dierenvriend en zou ook wel wat voor de dierenrechten willen betekenen. “Ik ben opgegroeid met honden, cavia’s, vissen, katten, konijnen, tamme ratjes, een leguaan: noem maar op. Ik verzamel plastic dopjes van flessen voor een centrum voor blindengeleidehonden en heb al enkele jaren een adoptietijger via WWF, waar ik maandelijks voor doneer.”