© BELGAIMAGE

121 banen op de helling bij zinkgroep Nyrstar

Bij de vestigingen van zinkgroep Nyrstar in Balen en Overpelt staan 121 banen op de tocht. De directie kondigde vanmorgen het voornemen tot herstructurering aan tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Nyrstar zit al jaren in zwaar weer en liet de voorbije maanden een productiviteits- en rendabiliteitsstudie uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. Bij onderaannemers zouden nog eens 30 jobs verdwijnen.

gc, BELGA

Waar de ontslagen vallen, is nog niet bekend. Het aantal van 121 zou een maximum zijn. De directie benadrukt dat het om “een gradueel proces” gaat, gespreid over de komende twee jaar.

In de vestiging van Nyrstar in Balen werken 450 mensen, in Overpelt 120.

Tegenover het banenverlies zou een dozijn nieuwe functies staan, zo werd gezegd tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

Acties

“Binnen Nyrstar zelf zouden dus netto 110 banen verdwijnen, 90 arbeiders en 20 bedienden”, zegt ACV-vakbondsman Marc Alexander. “Het gaat om een vijfde van de zowat 550 banen op de sites.” Bij onderaannemers zouden 30 van de iets meer dan 100 jobs bedreigd zijn.

Benny Stevens van ABVV bevestigt de cijfers. Hij sluit acties niet uit. De bonden zullen tijdens de onderhandelingen over de herstructurering proberen het jobverlies zoveel mogelijk te beperken.

Ook andere landen zouden getroffen worden: er staat nog een Europese ondernemingsraad op het programma. Daar zou ook meer duidelijkheid moeten komen over de motivering van de directie.

Keihard

Het gemeentebestuur van Balen laat al weten de aangekondigde herstructurering te betreuren. “Net nu de economie aan het heropleven is, komt zo’n mededeling keihard aan, zeker voor de betrokken werknemers en hun familie. Nyrstar is in Balen immers de grootste werkgever van onze gemeente”, luidt het. Het gemeentebestuur dringt aan op een aanvaardbaar sociaal plan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER