Luister naar

Kamer wil fonds voor saneren asbestdaken

Nieuws
Asbestdaken worden eind 2024 verboden. De Tweede Kamer wil dat er een fonds komt voor particulieren en bedrijven die de sanering van hun dak niet kunnen betalen.
redactie nd
woensdag 17 oktober 2018 om 03:00

Den Haag

Een meerderheid steunde dinsdag een voorstel hiertoe van CDA en VVD. De Kamer wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gaat overleggen met provincies en gemeenten over het opzetten van zo’n fonds. Er is eerder al 75 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld om asbestdaken te saneren. Daar is nog ongeveer 5 miljoen van over.

De Kamer vreest dat een groep buiten de boot zal vallen die niet draagkrachtig genoeg is om de asbestverwijdering zelf te betalen. De Kamer wil graag dit jaar nog duidelijkheid over het fonds. Meer dan driekwart van de asbestdaken is te vinden op boerenbedrijven.

risico

Staatssecretaris Van Veldhoven noemde het goed nieuws dat de Kamer instemde met het wetsvoorstel om asbest vanaf 2024 helemaal te verbieden. Asbest vormt een groot risico voor de gezondheid, zei ze. ‘De hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.’ Elk jaar overlijden duizend personen aan de gevolgen van asbest. Het inademen van de asbestdeeltjes kan uiteindelijk leiden tot kanker.

Er is nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter dak met asbest, aldus het ministerie. Dat bekijkt of de sanering versneld kan worden. Sinds 1993 is het gebruik van asbest in de bouw verboden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Omtzigt en Geert Wilders.

Dit was het liveblog van het debat over de formatie • Bikker waarschuwt: Hoop moet geen valse hoop worden • Bontenbal: akkoord is kil

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de formatie. Wat vinden de partijen van het eindverslag van de informateurs? Redacteuren Ilse Brandemann en Wian Slendebroek volgen het debat op de voet en houden jou hier op de hoogte.

Jesse Klaver, Frans Timmermans, Rob Jetten, Henri Bontenbal en Mirjam Bikker tijdens een debat over de formatie met oud-informateur Ronald Plasterk.

Kamerdebat over hoofdlijnenakkoord zal ook contouren van nieuwe oppositie tonen

Zes maanden lang moest de Tweede Kamer toekijken hoe de formatie zich voortsleepte. Nu PVV, VVD, NSC en BBB eindelijk een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, kan ook de oppositie aan de slag.

Mona Keijzer en Caroline van der Plas bij de presentatie van Keijzer als nummer twee van BBB. Gedoe over de vraag of Keijzer ook de premierskandidaat van BBB is, speelde de partij volgens onderzoekers parten.

Waarom BBB bij de Tweede Kamerverkiezingen veel kiezers kwijtraakte aan Wilders en Omtzigt

De BBB van Caroline van der Plas wist de megawinst van de provinciale verkiezingen niet vast te houden. Uit onderzoek blijkt nu dat BBB maar een tijdelijke vluchtheuvel was voor een groot deel van de ontevreden kiezers.

Chris Stoffer: 'Alle maatschappelijke initiatieven die je hiermee ontmoedigt, komen straks als een boemerang terug'

Nieuw kabinet zet het mes in de giftenaftrek: regeling voor de helft op de schop

Het nieuwe kabinet zet het mes in de giftenaftrek. Geven aan een goed doel wordt fiscaal veel minder aantrekkelijk. De giftenaftrek gaat voor de helft op de schop.

Minister Pia Dijkstra sprak de hoop uit dat mensen er ‘niet in tuinen’ en niet naar de gebedsgenezingsdiensten van Tom de Wal gaan

Minister heeft 'afkeer' van genezingsdiensten Tom de Wal. 'Mensen worden voor de gek gehouden'

Bezoekers moeten zich melden bij de inspectie als er ‘iets niet goed gaat’ bij genezingsdiensten van de evangelische prediker Tom de Wal, zegt minister Pia Dijkstra (Medische zorg).

Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgoz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (NSC) tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord. De vier partijen PVV, NSC, VVD en BBB bereikten vorige week een akkoord voor een nieuw kabinet.

Plasterk als voorbode van lastige nieuwe fase: waarom een kabinet voor het zomerreces geen zekerheid is

Wie dacht dat er na het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen snel een kabinet zou zijn, komt bedrogen uit. Hoe moet het verder nu beoogd premier Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken?