Luister naar

Afgebrande Sint Urbanuskerk blijft beschermd rijksmonument

Nieuws
De Sint Urbanuskerk in Amstelveen, waar vorige maand een grote brand woedde, blijft een beschermd rijksmonument. Er zijn genoeg ‘monumentale waarden’ van het gebouw over.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 17 oktober 2018 om 10:17
Vooral kap en gewelf van de St. Urbanuskerk zijn beschadigd door de brand.
Vooral kap en gewelf van de St. Urbanuskerk zijn beschadigd door de brand. anp / Bas Czerwinski

Den Haag

Dat schrijft minister Ingrid van Engels­hoven (Cultuur) aan de Tweede Kamer. Die had haar gevraagd te bekijken hoe het ministerie de kerk kon helpen.

Een dag na de brand zijn experts van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het kerkgebouw gaan bekijken. Ze overlegden met het parochiebestuur, de pastoor, de restauratiearchitect, de gemeente Amstelveen, de brandweer, het bisdom, de verzekeraar en de aannemer.

‘Geconstateerd is dat de schade met name de kap en het gewelf van het schip van de kerk betreft’, aldus de minister. ‘De schade aan de overige delen van de kerk is beperkt en lijkt goed te herstellen.’

Specialisten van de Rijksdienst hebben advies gegeven hoe verdere schade kan worden voorkomen. ‘Tevens is vastgesteld dat er voldoende monumentale waarden resteren om de rijksbescherming van de kerk te handhaven.’ Dat betekent dat de experts van de Rijksdienst beschikbaar blijven voor begeleiding, en dat de kerk de subsidie voor rijksmonumenten blijft krijgen.

Voorlopig wordt aangenomen dat de brand is ontstaan door kortsluiting in de meterkast. De Urbanuskerk was twee jaar geleden juist helemaal gerestaureerd. Het gebouw werd in 1888 ingewijd.

Hoe het verder moet met het beschadigde kerkgebouw, is nog onduidelijk. Volgens minister Van Engelshoven zijn nu het kerkbestuur, het bisdom Haarlem/Amsterdam en de verzekeraar aan zet. ‘De beraad­slagingen daarover zijn nog niet afgerond.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Graham Kendrick speelt dit weekeinde op Strandheem Festival. Er miste nog iets in die allereerste versie van 'Shine Jesus Shine', zegt hij.

Graham Kendrick maakte het lied 'Shine Jesus Shine': 'Onvolmaakte worship is het mooiste dat er is'

Hoe is praisemuziek in vijftig jaar veranderd? Graham Kendrick, bekend als de grondlegger van aanbiddingsmuziek, heeft het christelijke muzikale landschap zien veranderen. Niet altijd ten goede.

Livestream van de Pauluskerk in Rotterdam. 'De primaire doelgroep van veel kerken is de eigen gemeenteleden.'

Vier manieren waarop de digitale kerkdienst het kerkbezoek (niet) heeft veranderd

Van kerktelefoon tot livestreams. De manier waarop kerkgangers hun dienst op afstand meebeleven is de afgelopen decennia sterk veranderd. Wat zijn de gevolgen nu je in bijna elke kerk kunt meekijken?

Moeder Maria (Angela Schijf) en Maria Magdalena speelden een hoofdrol in de derde editie van The Passion Hemelvaart.

Bij The Passion Hemelvaart weten ze het zeker: 'Jezus was een feminist van het eerste uur'

Voor verteller Kluun is het helder: hoe Jezus vrouwen behandelde, laat zien dat Hij zijn tijd ver vooruit was. In de derde editie van The Passion Hemelvaart is een hoofdrol weggelegd voor vrouwen. Wat valt nog meer op?

Gaia Aikman: 'Een televisieprogramma als The Passion is een heel spektakel, maar dat is niet waar het in de kern om gaat. Jezus is door het vuur gegaan voor mensen van wie Hij houdt.'

Geloof is voor musicalster Gaia Aikman een way of life. 'Maar mijn waarheid is niet dé waarheid'

Gospelmuziek vindt musicalster Gaia Aikman (32) prachtig. ‘Gospelzangers zingen voor iets dat buiten henzelf is. Dat geeft mij een soort ultiem gevoel van vrijheid. Ik mag leven vrij van angst.’

De Chorakerk in Istanbul werd maandag officieel heropend als moskee. President Erdogan leidde de ceremonie op afstand vanuit Ankara.

De nieuwste verovering van president Erdogan: eeuwenoude Turkse Chorakerk ingewijd als moskee

Na de Hagia Sofia doopt Turkije nu de eeuwenoude Byzantijnse Chorakerk in Istanbul om tot moskee. De grootste zorg: wat gebeurt er met de schitterende bijbelse mozaïeken in de kerk? ‘Die zijn van onschatbare waarde.’

Sinds enkele jaren organiseert Hoddenbagh met zijn stichting Presence aanbiddingsbijeenkomsten op bekende plekken in Nederland, zoals het Malieveld in Den Haag.

Evangelist Wim Hoddenbagh werpt zich op als profeet voor Nederland: 'Hij ziet een geestelijke strijd'

Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof? De aanbiddingsbijeenkomsten van stichting Presence trekken mensen om allerlei redenen. Miranda Klaver, kenner van de charismatische wereld, weet waarom.