Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Oostende

Tommelein verenigt centrumrechts in Oostende

Open Vld-kopman Bart Tommelein.Beeld BELGA

Kandidaat-burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) heeft na CD&V ook N-VA kunnen overtuigen om een blok te vormen in Oostende. Groen wil de ‘monstercoalitie’ vooralsnog niet vervoegen en blijft vasthouden aan de paars-groene formule, klinkt het in een reactie aan De Morgen.

“Ik heb bevestiging gekregen dat N-VA niet meestapt in een andere coalitie zonder Open Vld en CD&V, en dus ook hun lot aan dat van ons verbindt”, aldus Bart Tommelein. “Ook bij N-VA bindt er ons meer dan dat er ons scheidt”, aldus Tommelein. “Dat houdt dus in dat we nu 19 van de 41 zetels in handen hebben. Ik heb er nog twee nodig. En ik sluit daarvoor niets of niemand uit”, klonk het.

Twitter bericht wordt geladen...

Aangezien Tommelein niet wil besturen met de Stadslijst (sp.a) en Vlaams Belang is uitgesloten. Zo blijft enkel Groen over om een ‘monstercoalitie’ te vormen. “Donderdag zit ik samen met de partij. Ik zet Groen niet met de rug tegen de muur”, aldus Tommelein. 

Groen-kopman Wouter De Vriendt is voorlopig niet van plan om Tommelein aan een meerderheid te helpen. “Wij gaan 100 procent voor een paars-groen project in Oostende. Een coalitie van Open Vld, Groen en de stadslijst (sp.a) is niet alleen logisch, maar kan ook de meeste vernieuwing brengen. Wat ons betreft, kan Tommelein van die coalitie burgemeester worden. Zolang de stadslijst dan signalen van vernieuwing geeft om Tommelein over de streep te trekken.”

De Vriendt betreurt dan ook deze blokvorming. “Ik ga morgen in gesprek met Tommelein. Daar ga ik hem alsnog proberen overtuigen van het paarsgroene project.”

De Oostendse patstelling blijft daarmee ongebroken. Het centrumrechtse blok heeft 3 zetels te kort voor een meerderheid, een eventuele coalitie tussen de Stadslijst (sp.a) en Groen zou 6 zetels tekort schieten.

Bouw hier zelf uw voorkeurscoalitie: