Direct naar artikelinhoud
Zomerakkoord

1.468 pagina’s lezen tegen volgende week

Het parlement moet het Zomerakkoord veel te snel doornemen, vindt voorzitter van de commissie Financiën Eric Van Rompuy (CD&V).Beeld Franky Verdickt

Het Zomerakkoord dateert intussen van vijf maanden geleden, maar pas donderdag kregen de parlementsleden de definitieve teksten in handen. 1.468 pagina's die nog voor eind dit jaar goedgekeurd moeten worden. "Als iemand zegt dat hij alles heeft gelezen: geloof hem niet."

"Hoe je eraan begint? Door eens goed te vloeken in dit geval." Samen met de rest van het parlement kreeg Groen-fractieleider Kristof Calvo donderdagavond rond half zes de langverwachte definitieve teksten over het Zomerakkoord in handen. Een eerste bundel van 725 pagina's met daarin de adviezen van de Raad van State en de definitieve artikels zoals ze ter stemming zullen komen voor te liggen. In de tweede bundel van 743 pagina's worden de nieuwe teksten nog eens woord voor woord naast de oude gelegd.

De deadline om alles door te nemen is redelijk strak. De effectentaks, waarvan de teksten eerder deze week al uitgedeeld werden, werd vrijdag al besproken. Dinsdagochtend om tien uur starten de besprekingen van de hervorming van de vennootschapsbelasting en het relanceplan in de commissie Financiën, de commissie Sociale Zaken buigt zich dan over de 500 euro die maandelijks onbelast bijverdiend mag worden. Bedoeling is dat er dezelfde dag nog gestemd kan worden in commissie, zodat er woensdag of donderdag ook in de laatste plenaire voor het reces op de knoppen geduwd kan worden. 

De meeste dingen zijn al honderd keer doorgepraat de afgelopen maanden, veel valt er dan niet meer te blokken
Luk Van Biesen, Kamerlid Open Vld

Zitten al die 150 parlementairen dan nu verscholen in een war room, met liters koffie en dozen pizza in de aanslag? Verre van. Al zeker niet bij de meerderheid. "De meeste dingen zijn al honderd keer doorgepraat de afgelopen maanden, veel valt er dan niet meer te blokken", zegt Luk Van Biesen (Open Vld) laconiek. Ook zonder de bundels nog eens open te slaan is hij klaar om het gesprek aan te gaan.

Bij de oppositie ligt dat enigszins anders, maar ook daar zijn het enkel de betrokken commissieleden en hun medewerkers die het werk moeten doen. De rest van de fractie stemt later op hun aangeven in de plenaire. "We hebben het werk onderling verdeeld. Eerst doen we een quick scan, dan bepalen we welke onderdelen we nader gaan bestuderen", legt Calvo uit. "Dus nee, ik ga niet alle 1.468 pagina's lezen. Als iemand zegt dat hij dat wel gedaan heeft: geloof hem niet."

Als zelfs de Raad van State zegt dat het onbegonnen werk is om alles door te nemen op dertig dagen tijd, hoe moeten wij dat dan op minder dan een week doen?
Inti Ghysels, parlementair medewerker sp.a

Je kiest inderdaad een aantal focuspunten uit op basis van wat al bekend is, geeft Inti Ghysels aan. Als parlementair medewerker voor sp.a komt een belangrijk deel van het werk dit weekend op zijn schouders terecht. En hoewel hij er heel veel uren aan zal spenderen de komende dagen, is het volgens hem fysiek onmogelijk om iedere zin te lezen en te verwerken. "Als ik lees in de adviezen dat zelfs de Raad van State zegt dat het onbegonnen werk is om alles door te nemen op dertig dagen tijd hoe moeten wij dat dan op minder dan een week doen?"

Volstrekt onhaalbaar

Dat stoort Eric Van Rompuy (CD&V), lid van de meerderheid nochtans en voorzitter van de commissie Financiën ook mateloos. Sinds 1981 is hij al parlementair en in de jaren tachtig en negentig ging het er enigszins anders aan toe, herinnert hij zich nog levendig. "Toen gingen er meerdere weken over voordat een wetsontwerp gestemd werd. De minister kwam toelichten in commissie, we bespraken dat uitvoerig, er konden amendementen ingediend worden. Maar tegenwoordig moet het allemaal maar snel snel gaan." 

Iets wat ook Calvo betreurt: "Dat is bijzonder jammer, omdat het interessante debatten zouden zijn." En hoewel ze nu opgejaagd wordt, is het de oppositie die het Zomerakkoord nu in handen heeft, weet Van Rompuy. "Om met die nieuwe wetten in regel te zijn voor het nieuwe fiscale jaar, moet alles gestemd zijn voor 1 januari. Maar stel dat de oppositie dinsdag in de commissies een tweede lezing vraagt en vervolgens ook nog eens amendementen indient en advies vraagt aan de Raad van State, dan is dat volstrekt onhaalbaar."

Of hij het in zijn plaats zeker zo zou aanpakken? Van Rompuy lacht veelbetekenend. "Uiteraard. De regering had hier veel vroeger mee moeten afkomen."