Direct naar artikelinhoud

Aardverschuiving veegt Chileens dorp van de kaart

Beeld REUTERS

In Chili heeft hevige regenval tot een zware aardverschuiving geleid in het zuiden van het land, zo deelt de lokale overheid zaterdag mee. Daarbij vielen vijf doden. Vijftien anderen zijn nog vermist.

De regen vormde aanleiding tot een gigantische modderstroom die over Villa Santa Lucia raasde, een afgelegen dorpje met 300 inwoners in de regio Los Lagos, op 1100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Dat deelt Mahmud Aleuy, ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken mee. Villa Santa Lucia ligt nabij het nationaal park Corcovado National Park, een populaire toeristische trekpleister omwille van de vulkanen, fjorden en wouden.

De voorbije 24 uur kreeg het dorpje af te rekenen met bijzonder veel regen.Beeld REUTERS

President Michelle Bachelet heeft in de regio de noodtoestand afgekondigd.

Twee vrouwen, een toerist en twee andere, nog niet geïdentificeerde mensen kwamen om. Er zijn ook vijftien vermisten en acht gewonden. Vier van hen zijn er erg aan toe.

De modderstroom vernielde een twintigtal woningen in het dorpje met 300 inwoners. Andere gebouwen raakten beschadigd.Beeld AFP

Een twintigtal woningen is volledig vernieuwd. Verschillende huizen, voertuigen en elektriciteitsdraden in het dorp vatten vuur. Duizenden mensen zitten zonder elektriciteit.

Tientallen mensen werden per helikopter overgebracht naar het nabijgelegen dorpje Chaitén.

Op verschillende plaatsen brak brand uit.Beeld AFP