Grote lenteschoonmaak levert Belg gemiddeld 113 euro extra op

© Getty Images

In het voorjaar kriebelt het bij velen om het hele huis en alle kasten op te ruimen. Die herkenbare poetsdrang leidt niet alleen tot een propere woonst en meer rust in je hoofd, maar kan ook meer dan honderd euro extra opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek onder tweeduizend landgenoten.

Hanne Vandenweghe

Om een idee te krijgen of de grote lenteschoonmaak een ding is, polsten Cash converters, Happy troc/Happy cash, 2dehands.be en Kringwinkel naar de poetsgewoonten van Belgen. Daaruit blijkt dat meer dan driekwart — 75,2 procent om precies te zijn — elk voorjaar aan het kuisen slaat. De meesten nemen zelf het heft in handen, maar soms springen andere gezinsleden een beetje bij. Een poetshulp wordt slechts in 4,3 procent van de gevallen ingeschakeld.

De meerderheid (40,1 procent) van de Belgen reserveert minstens één of enkele dagen voor de lenteschoonmaak. In deze periode worden onder andere alle kasten opgeruimd en geordend, maar ook de koelkast wordt schoongemaakt. Bovendien wordt gepoetst op, achter en onder spullen die normaal niet verplaatst worden. De kans is groot dat gordijnen eens worden gewassen, de oven en roosters worden gepoetst en ontvet en de diepvriezer wordt ontdooid. Ook het opruimen van de zolder en/of kelder hoort bij de grote schoonmaak.

LEES OOK:

Centje extra

Tijdens al dat opruimen komen vrijwel alle Belgen (97,3 procent) overbodige spullen tegen. Dat zijn voornamelijk ongedragen kledingstukken, boeken, speelgoed, decoratie, en CD’s, DVD’s of games. Vier op de tien (42,2 procent) doet moeite om spullen te verkopen en dat brengt een extra centje op. Zo’n 15 procent zegt meer dan 200 euro verdiend te hebben na de lenteschoonmaak, 19,3 procent hield tussen 100 en 200 euro aan over en 34,4 procent verdiende er tussen 50 en 100 euro aan. Gemiddeld bedraagt de opbrengst 112,8 euro.

Mentale rust

Opgeruimd staat dus netjes, kan geld opbrengen én brengt orde in je hoofd. Iets meer dan de helft van de respondenten (51,7 procent) geeft aan dat een opgeruimde en propere woning hen meer innerlijke rust geeft. Eén op de vier Belgen (25,8 procent) die een grote schoonmaak houden, vinden dit ook goed voor hun mentale gezondheid, één op de vijf (19,7 procent) heeft de fysieke gezondheid in gedachten en maakt schoon om meer te bewegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer