© Patrick De Roo

VIDEO. Bekend vuurtorenschip aan MAS weggesleept

Heel wat bekijks in Antwerpen aan het MAS vanochtend. Het lichtschip ‘West-Hinder 3’, een topstuk in het varend erfgoed, werd er weggesleept naar een droogdok voor een grondige inspectie. De toekomst van de maritieme blikvanger is evenwel onzeker.

Christoph Meeussen

Al jarenlang ligt in het Bonapartedok aan het MAS de ‘West-Hinder 3’, de laatste en meest intacte versie van drie identieke zusterschepen uit de jaren 50. Het gaat om zogeheten ‘lichtschepen’, boten met daarop een vuurtoren. Ze werden jarenlang op de Noordzee ingezet als baken om schepen te waarschuwen voor zandbanken, maar ook om weermetingen te doen. In 1995 gaf Vlaanderen het 42 meter lange erfgoedstuk aan de stad Antwerpen in bruikleen. Sinds 2008 is het niet meer toegankelijk voor het publiek.

© Patrick De Roo

Vandaag werden de verschillende bruggen tussen het Kattendijkdok en het Bonapartedok opengedraaid. Twee sleepboten van het Havenbedrijf Antwerpen en een dokloods kwamen aangevaren. Omstreeks 10.00 uur sleepten de ze de West-Hinder weg naar droogdok 4 aan het Kattendijkdok, waar het wellicht morgen zal worden drooggelegd.

Toekomst onzeker

“Specialisten zullen het schip in de komende tijd grondig inspecteren en keuren. Zijn de wanden nog dik genoeg? Is het nog vaarwaardig?”, zegt Patrick Van den Bulck, lid van een groep sympathisanten van het schip. De bedoeling is om het nadien terug te water te laten. Mogelijk volgt er nog een restauratie, en kan het schip misschien een definitieve plaats krijgen.

De West-Hinder ligt nu alleszins enkele maanden in het droogdok. Op Open Monumentendag, op 9 september, kan iedereen het schip in de droogdokken van dichterbij bekijken.

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge