Schepen Wouter Patho in een bloeiende berm.© rr

Internationale dag van de biodiversiteit: Malle selecteert veertig kilometer aan bermen voor ecologische beheer

Malle -

Het is op woensdag 22 mei Dag van de Biodiversiteit. In Malle selecteerde de gemeente veertig kilometer bermen om ecologisch te beheren.

De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Biodiversiteit om aandacht te vragen voor de afnemende biodiversiteit. Schepen van milieu & klimaat Wouter Patho (N-VA) van Malle zegt dat die boodschap van de VN werd in Malle goed begrepen werd.

“In het bestuursakkoord gaf het gemeentebestuur prioriteit om biodiversiteit maximaal te versterken. Van de verdere ontharding en insectvriendelijke inrichting van het openbaar domein, over de versterking van groen- blauwe netwerken en de strijd tegen schadelijke exoten, tot het ecologisch gebruik van de bermen. Overal wordt het belang van biodiversiteit naar waarde geschat. De veelheid aan kleine ingrepen draagt bij tot een actief biodiversiteitsbeleid.”

Met Dieter Coppens bij de start van Bye Bye Gazon in het Sint-Jan Berchmanscollege in Malle.© rr

Zo is sinds kort is een nieuw gemeentelijk bermbeheerplan in voege. Het bepaalt de maaibeurten van de bermen. Schepen Wouter Patho (N-VA) “Soortenrijkdom staat hierin centraal. Het ecologisch bermbeheer zal zorgen voor een verhoogd bloei-aspect wat ook de landschappelijke waarde van Malle ten goede komt. We selecteerden meer dan veertig kilometer aan lange en brede bermen voor verbetering. Door deze bermen eerder te maaien dan normaal gaan we het dominante gras tegen en krijgen andere planten, zoals kleurrijke veldbloemen, een kans om te groeien. Het is perfect in overeenstemming met het Bermbesluit, dat normaal maaien na 15 juni voorschrijft. De gemeente kreeg toestemming van het Agentschap Natuur en Bos om al enkele bermen eerder te maaien, in functie van de biodiversiteit.”

Ook de aanplant van bomen en gerichte onthardingen komt de biodiversiteit ten goede. “Zo werd nutteloze verharding in de Kardinaal Cardijnplaats omgevormd naar klimaatvriendelijke groenzone en werden bijkomend infiltraties gerealiseerd in de omgeving van Scherpenberg en in de omgeving van de Beersedijk. De impact van de 16 hectaren ontharding van het vliegveld van Oostmalle is groot. De laatste twee jaren werden meer dan 2.600 bomen aangeplant of uitgedeeld. Daarnaast wordt de opgelegde heraanplant in het kader van kapvergunningen strikter opgevolgd.”

Mallenaren zorgden het afgelopen jaar ook voor 300 meter extra hagen. “Later dit jaar starten we een actie die gericht is op de aanplant van hagen, heggen en houtkanten bij landbouwers en paardenhouders”, zegt de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners