Anonieme brief over grensoverschrijdend gedrag bij JONG-redactie VRT NWS veroorzaakt ophef, redactie reageert "erg geschrokken"

De JONG-redactie van VRT NWS reageert naar eigen zeggen "erg geschrokken" over wat er over hun redactie wordt geschreven. Eerder vandaag ontvingen enkele leden van de commissie Media in het Vlaams Parlement een anonieme mail waarin sprake is van grensoverschrijdend gedrag, toxisch leiderschap en pestgedrag bij de redactie. De parlementsleden ontvingen de mail vlak voor de zitting waarin het over het functioneren van gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace ging in de zaak rond de documentaire 'Het proces dat niemand wou' over Bart De Pauw. 

Katia Segers (Vooruit) gaf na het debat over de documentaire 'Het proces dat niemand wou' aan dat er binnen de VRT "momenteel een angstcultuur heerst". Om die uitspraak kracht bij te zetten citeerde ze uit een mail die ze net voor de start van de commissie ontvangen had van 3 VRT-medewerkers die anoniem wilden blijven. Zij spreken daarin volgens Segers over "toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme, pestgedrag en verzonnen vergaderverslagen". Zij benadrukte dat het volgens de mail ging om een structureel probleem dat al meer dan 7 jaar aan de gang is.  

Ook Stephanie D’Hose van Open VLD citeerde uit de mail, die ze als "heftig" omschreef. "Het is een mail van 3 mensen, maar zij spreken over 24 slachtoffers. Zij hebben het bij alle mogelijke interne diensten gemeld, maar het werd geen halt toegeroepen. Ik vind het onze plicht om dit aan te kaarten. Dit is een etterbuil die is opengebarsten."

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gaf in de Commissie in een reactie aan dat hij het moeilijk heeft met het voorlezen van anonieme mails. "Ik heb het via via doorgestuurd gekregen. Dit is een relaas dat ik niet heb kunnen verifiëren." 

Bekijk de reactie van minister Dalle: "Ik vind het niet heus om hier uit anonieme mails te citeren"

Videospeler inladen...

Net als commissievoorzitter Meyrem Almaci (Groen) vraagt Vooruit een externe audit van de openbare omroep en een hoorzitting met CEO Frederik Delaplace in de commissie. 

VRT: "Vertrouwelijkheid welzijnsprocedures geschonden"

VRT laat vanmiddag in een uitgebreide reactie weten "met ontzetting vastgesteld te hebben dat de vertrouwelijkheid van haar welzijnsprocedures geschonden wordt". 

"In januari 2024 zijn er via formele en informele weg meldingen gebeurd over een welzijnsproblematiek binnen de afdeling VRT NWS Jong", verduidelijkt de VRT. "Zodra die meldingen zijn binnengekomen, is er actie ondernomen. 88 procent van de betrokken medewerkers is ingegaan op het verzoek van de dienst Welzijn om in gesprek te gaan. De inhoud van deze gesprekken is vertrouwelijk. Leidinggevenden noch directie hebben inzage in de gesprekken." 

VRT NWS Jong maakt onder meer 'Karrewiet' en de Instagram-kanalen nws.nws.nws en VRT NWS.

Er zijn volgens de VRT een aantal werkpunten gedetecteerd die de werking van de betrokken redactie kunnen verbeteren. "De inspanningen inzake leiderschap en coaching zijn voor de leiding van VRT NWS Jong geïntensifieerd. Eén medewerker is in het kader van dit traject in een andere functie geplaatst en wordt verder gecoacht door de dienst Welzijn. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de toekomstige opvolging van welzijnsmeldingen. En er zijn duidelijke afspraken in de maak over het recht op deconnectie."

"Behouden vertrouwen in redactie en redactiechef"

Dat begin dit jaar via formele en informele weg meldingen zijn gebeurd over een welzijnsproblematiek binnen een afdeling van VRT NWS, bevestigt ook de hoofdredactie van VRT NWS, die benadrukt dat er "geen grensoverschrijdend gedrag of toxisch leiderschap is vastgesteld". 

Op basis van het onderzoek is een stappenplan uitgewerkt met daarin verschillende aanbevelingen. "Dat plan is momenteel in uitvoering. De dienst Welzijn en de hoofdredactie hebben de voorbije weken deze zaak in alle sereniteit aangepakt uit respect voor alle betrokkenen. De hoofdredactie behoudt het vertrouwen in de betrokken redactie en de redactiechef. Onze eerste zorg gaat uit naar deze collega’s."

"Wij betreuren dat een aantal personen die zich niet kunnen vinden in de conclusies van het rapport een eenzijdige versie van de feiten naar buiten hebben gebracht. Net omdat we bezorgd zijn over het welzijn van alle betrokken medewerkers zullen we hier verder niet extern over communiceren."

Bekijk: VRT-CEO Frederik Delaplace reageerde ook op de zaak, in Terzake.

Videospeler inladen...

Reactie JONG-redactie

De JONG-redactie heeft vanavond ook zelf gereageerd op de anonieme brief. Daarin stellen ze dat ze "heel erg geschrokken" zijn over wat er over hun redactie geschreven wordt.

De betrokken redactie heeft de voorbije maanden een welzijnstraject doorlopen. "Met de resultaten daarvan zijn we in alle sereniteit aan de slag", klinkt het. "Wat er nu over ons geschreven wordt, ondermijnt het traject."

De medewerkers willen evenwel naar eigen zeggen niemands leed ontkennen. 

Lees: de volledige reactie van de JONG-redactie van VRT NWS

Wij zijn vandaag heel erg geschrokken door wat er over onze redactie geschreven wordt. Op de JONG-redactie werken we elke dag met veel drive en goesting om onze volgers en kijkers zo goed mogelijk te informeren. We bereiken dagelijks heel veel kinderen en jongeren met nieuws via Karrewiet, nws.nws.nws en de socials van VRT NWS. En dat doen we ontzettend graag.

Onze redactie heeft de afgelopen maanden een welzijnstraject doorlopen. Met de resultaten daarvan zijn we in alle sereniteit aan de slag. We hebben als redactie het gevoel dat we daar goed op weg zijn. Wat er nu over ons geschreven wordt, is bijzonder pijnlijk en ondermijnt het welzijnstraject. Hiermee willen we niemands leed ontkennen.

We zijn trots op onze programma’s en content en willen daar met passie aan blijven werken, met ons gedreven team en onze redactiechef.

De JONG-redactie.

Meest gelezen