Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Parket trekt aan alarmbel om plaatsgebrek in gesloten instelling Everberg

Parket trekt aan alarmbel om plaatsgebrek in gesloten instelling Everberg
Beeld Vertommen

Het Antwerpse parket trekt aan de alarmbel omdat alweer jongeren die doorverwezen werden naar de gesloten instelling van Everberg geen plaats in de instelling kregen. Dat meldde VTM Nieuws. De werken voor extra capaciteit zijn gestart, reageert minister Jo Vandeurzen op Radio 1.

De jeugdrechter verwees recent twee minderjarigen door naar Everberg. Voor één jongen die feiten van handel en bezit in verdovende middelen op zijn kerfstok had, was geen plaats op 13 maart. Hij werd naar huis gestuurd en moest zich op 19 maart opnieuw aanbieden. In die tussentijd werd hij op heterdaad betrapt bij een diefstal met braak. Pas op 20 maart, na een extra nacht in de cel, kon hij in Everberg terecht.

Een tweede zeventienjarige wordt verdacht van een gewapende overval op een apotheek. Na een extra nacht in de cel bleek er nog steeds geen plaats in Everberg, waarop politie en parket de jongen opnieuw moesten vrijlaten.

"Als vertegenwoordiger van het algemeen belang en van de belangen van de betrokken jongeren ziet het openbaar ministerie zich genoodzaakt deze aanslepende problematiek opnieuw onder de aandacht te brengen", zegt het parket.

Jo VandeurzenBeeld Photo News

"De capaciteit van de gesloten instelling voor jongeren in Everberg zal de komende jaren verdubbelen tot een tachtigtal plaatsen", zei Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen in De Ochtend op Radio 1 in reactie op de kritiek. "De werken zijn gestart en de eerste bijkomende bedden zijn er in 2019."

"De laatste 10 jaar is de capaciteit in onze gemeenschapsinstellingen met bijna 100 plaatsen toegenomen. Er is ook een gemengde commissie van ambtenaren en magistraten die de toegang daartoe regelt. En op dit moment zijn de bouwwerken gestart in Everberg om de capaciteit opnieuw te vergroten", aldus Vandeurzen bij Radio 1.

"Dat betekent dat in 2019 er al een stukje capaciteit zal bijkomen. Maar eigenlijk is het bedoeling om de capaciteit in Everberg op een aantal jaren tijd te verdubbelen. We gaan dan tot ongeveer 80 plaatsen in Everberg."

De opvangproblemen wegwerken zal altijd een moeilijke oefening zijn, klinkt het nog. De CD&V-minister verwijst hierbij naar de gemengde commissie die de toegang tot de gesloten centra moet managen. Ook is er het nieuwe jeugddelinquentierecht, dat maatregelen beschrijft die mogelijk zijn tegen jongeren die misdrijven plegen. "Daarin gaan meer alternatieven verschijnen die rechters kunnen opleggen." Zo moet de capaciteit van de gesloten instellingen maximaal voor de juiste doeleinden ingezet worden en zijn voldoende alternatieven voor handen, klinkt het.