© Marc Swinnen

Nostalgie-party schenkt 4.300 euro aan UZ Leuven voor onderzoek naar orgaantranplantatie

De Nostalgie-party en het Nostalgie-diner op 21 april j.l. in de Geer in Eksel hebben samen maar liefst 4.300 euro opgeleverd. De opbrengst wordt volledig geschonken aan onderzoek naar orgaantransplantatie.

Marc Swinnen

Op 18 september werd de cheque overhandigd aan het UZ Leuven. "Hier was men bijzonder blij en bevestigden ze dat het geld goed gebruikt ging worden voor onderzoek naar nieuwe technieken en nieuwe medicatie", klinkt het bij de mensen van de Nostalgie-party, een gezamenlijk initiatief van de vereniging New Gold Dream en KAJ Eksel. "Zo wordt er momenteel geexperimenteerd met een leverbevloeiingsmachine. Die kan een lever tot 18 uur buiten het lichaam in leven houden door hem te bevloeien met bloed. Zo kan er beter geoordeeld worden of het een geschikte lever is om te transplanteren en kan hij indien nodig nog herstellen. Tevens loopt er nog een onderzoek naar medicatie die patienten noodgedwongen moeten nemen om afstoting tegen te gaan. Voor deze onderzoeken is echter veel geld nodig."

Door onderzoek zijn de overlevingskansen van getransplanteerden meer dan 90%, één jaar na transplantatie. Ook is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich opgeven als orgaandonor. Immers 20% van de mensen die op een lijst staan voor orgaantransplantatie sterft, mede door een tekort aan orgaandonoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer