Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het belangrijkste nieuws van de ochtend

Radja illustratie ZENO 26/05.Beeld Philippe Callant

Vijf vluchtelingen wisten te ontsnappen uit het centrum voor illegalen in Steenokkerzeel. Een van hen werd gelinkt aan een terroristisch netwerk. En waarom we allemaal van Radja de Ruige-net-niet-Rode-Duivel houden. Eet smakelijk!

In het nieuws

1. Vijf illegalen ontsnapt 

Vijf mensen ontsnapten uit het gesloten centrum voor illegalen in Steenokkerzeel, waaronder iemand gelinkt aan een terroristisch netwerk. "De wateroverlast van donderdagavond maakte dit indirect mogelijk", aldus Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Lees hier het hele verhaal.

2. IS verhandelt ook in België illegale kunst

De Belgische kunstmarkt wordt gebruikt voor de verkoop van illegale oudheden uit het Midden-Oosten. Het terreurnetwerk van Islamitische Staat dreigt met de opbrengst een nieuwe oorlogskas aan te leggen. Een EU-conferentie deze week buigt zich over de band tussen de smokkel van oudheden en terreurfinanciering.

3. Strijd zware beroepen nog lang niet gestreden

De regering schuift de lijst van zware ambtenarenjobs aan de kant, tot er ook duidelijkheid is voor de privésector. De strijd is nog lang niet gestreden.

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).Beeld BELGA

4. Met een veeg verwijder je toeristen (of je ex) van een foto

Nog nooit was het zo eenvoudig om voorwerpen en personen van foto’s te verwijderen. Het kan letterlijk in één seconde. Stalin zou jaloers zijn op deze hemel voor luie photoshoppers.

5. Al 310.000 studietoelagen uitbetaald

School- en studietoelagen worden almaar sneller uitbetaald, volgens minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V). Voor het schooljaar 2017-2018 werden er al meer dan 310.000 uitbetaald, 60.000 meer dan vorig jaar.

Dit weekend in De Morgen

1. Opgroeien met mei '68-ouders. "Vreselijk"

De generatie van mei ’68 trok de revolutie ook door in haar manier van opvoeden. Weg met het autoritaire gezag! Regisseurs Nic Balthazar en Dorothée van den Berghe mochten, nee, moésten, van hun ouders hun eigen grenzen stellen. "De littekens aan het huis bleven nog jaren zichtbaar."

2. Radja de Ruige - de bijna-Rode Duivel die niet mee mocht

Zelfs ­sportpsychologen kwamen er aan te pas om te verklaren waarom de niet-selectie van Radja Nainggolan de natie zo beroert. Anders dan bonds­coach Roberto Martinez heeft voetbal­minnend België de midden­velder met hanenkam definitief in het hart gesloten – per slot van rekening hebben wij onze helden het liefst met een hoek af

3. Waarom niet alle architecten mooi binnen de lijntjes kleuren

Een diploma architectuur leidt niet linea recta tot een carrière als bouwmeester. Deze Belgen bewijzen dat je ook iets heel anders kunt doen als architect.

Architectuur.Beeld rv