Sanda Dia. © rr

Familie van overleden student hoopt op gerechtigheid: “Dit mag niet in de doofpot belanden”

Het verdriet is onpeilbaar bij de familie van Sanda Dia (20), de jongen uit Edegem die stierf na een wansmakelijk doopritueel. Excuses, laat staan condoleances kregen ze nog niet uit het kamp van de verguisde studentenclub. Meer nog: de doopmeesters lijken plots van de aardbol verdwenen. “Het is niet omdat ze uit gegoede families komen dat de zaak niet tot op het bot uitgezocht moet worden.”

Pieter Huyberechts, Dennis Van Damme

Hoe ga je om met de wetenschap dat je zoon om het leven is gekomen na een totaal uit de hand gelopen studentendoop? Voor de ouders van Sanda Dia, de student burgerlijk ingenieur uit Edegem, is er nog geen sprake van een beginnend rouwproces.

De collectieve verontwaardiging via sociale media en de publieke veroordeling van de praktijken van studentenclub Reuzegom door KUL-rector Luc Sels en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft hen intussen bereikt. “Vanuit het kamp van Reuzegom blijft het windstil”, zegt een naast familielid van Sanda. “Geen excuses, geen innige deelneming, niks. Onvoorstelbaar.” Aan de vernederende proeven die de Antwerpse schachten moesten ondergaan en die uiteindelijk geleid hebben tot zijn dood, wil de familie zelfs geen woord vuilmaken. “Dat is de taak van het gerecht nu.”

(Lees verder onder de video)

Daarmee geeft de familie aan dat de leden van Reuzegom gestraft moeten worden voor hun daden. Een naast familielid dat Sanda’s ouders al dagenlang ondersteunt uit wel de vrees of de waarheid wel zal bovenkomen. Net omdat de betrokken doopmeesters en leden van het presidium allemaal uit gegoede families komen. Met vaders en moeders die carrière maken in de advocatuur, de IT-wereld of als ingenieur. “Dit verhaal mag niet in de doofpot belanden. We hebben recht op volledige transparantie.”

Vissaus en onderkoeling

De afgelopen dagen lekten almaar meer details uit over de dooprituelen. De betrokken doopmeesters lieten de schachten onder meer door een ijskoude beek zwemmen en de meest gortige dingen opeten, zoals rattenvlees. Onbevestigde bronnen spreken ook van doopmeesters die op de studenten urineerden terwijl ze urenlang in een put moesten zitten. Als toemaatje kregen Sanda Dia en enkele van zijn vrienden het bevel om grote hoeveelheden vissaus te drinken. Het is die combinatie van onderkoeling en zoutvergiftiging die de jonge student vrijdagnamiddag fataal is geworden. Een autopsie die gisteren werd uitgevoerd, moet volledige duidelijkheid brengen.

Online onzichtbaar

De stilte vanuit het kamp van de studentenclub is opvallend. Hun website ging vrijwel meteen offline en zowel de preses als enkele betrokkenen hebben intussen hun digitale sporen proberen te wissen. Aan de vraag tot commentaar dit weekend werd geen gehoor gegeven. In de omgeving van de preses van Reuzegom is te horen dat de jongeman op dit moment niet wil of kan reageren. “Hij ligt emotioneel helemaal overhoop”, zegt een familielid. “Hij is tenslotte een vriend verloren en is kapot van verdriet. Hij verblijft momenteel ook niet thuis, omdat het emotioneel niet gaat. Hij verleent zijn volledige medewerking aan het de speurders en werkt in alle openheid mee aan het gerechtelijk onderzoek.”

Tijdens dat onderzoek zouden intussen al vijftien getuigen of betrokkenen verhoord zijn. Sommigen onder hen riskeren vervolging wegens het toedienen van schadelijke stoffen en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Advocaat John Maes heeft vandaag een onderhoud met twee van hen. Nadien doorbreken ze mogelijk wel de stilte.

De twee andere gewonde schachten zijn intussen aan de beterhand. Of ze, net als de familie van Sanda, juridische stappen overwegen, is nog niet helemaal duidelijk.