Antwerpse ondernemers willen dat Michel II sociaaleconomische dossiers snel oppikt: “Niet blij met wat er is gebeurd”

Ondernemersorganisaties zoals het VBO, Unizo en Voka willen zo snel mogelijk duidelijkheid over hoe de uitgedunde regering-Michel II verder gaat. “Er liggen belangrijke dossiers op tafel”, stellen de werkgevers eensgezind.

Christoph Meeussen

“Er is vandaag een onduidelijke situatie aan het ontstaan en die moet zo kort mogelijk worden gehouden”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Unizo, in een reactie op het einde van de regering-Michel I. “Er liggen belangrijke uitdagingen te wachten zoals de Brexit of de verzekering van de energiebevoorrading.”

Geen gekibbel

Het Verbond van Belgische Ondernemingen wijst op uitdagingen als de arbeidsdeal en het mobiliteitsbudget. “We willen dat het wettelijk kader gestemd wordt, zodat de bedrijven ermee aan de slag kunnen gaan”, zegt topman Pieter Timmermans. “We willen ook dat de politieke partijen hun verantwoordelijkheid nemen en een concreet programma opstellen voor de komende drie tot vier maanden, en dat dit niet gebaseerd is op gekibbel, maar op oplossingen.”

Antwerpen

In Antwerpen worden de bezorgdheden gedeeld. “We zijn niet blij met wat er gebeurd is, en we willen ook niet aan politiek doen”, zegt Luc Luwel van Voka Antwerpen-Waasland, “maar de regering-Michel I was wel een regering die aandacht had voor verzuchtingen van ondernemers.”

“Het is belangrijk dat goede beslissingen die al werden genomen nog kunnen worden uitgevoerd. Er zijn nog zes maanden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de arbeidsdeal rond raakt. De dossiers van de energiebevoorradingszekerheid en de Brexit zijn van bijzonder belang voor Antwerpen. Ook de hervorming van de douane is een belangrijke taak.”

Ook Unizo Provincie Antwerpen hamert op dezelfde onderwerpen voort. “Voor de energiezekerheid voor onze bedrijven de komende winter zijn extra maatregelen nodig”, zegt directeur Sofi Van Ussel. “Wat betreft de Brexit moet zeker worden gekeken naar de impact ervan in het geval van een ‘no deal’.”