De familie van Mehdi Bouda reageert "diep geschokt" op de beslissing van de rechtbank.
Foto: Belga

Agenten die Mehdi (17) in Brussel aanreden niet doorverwezen naar de rechtbank, familie gaat in beroep

De 4 politiemensen die betrokken waren bij de dood van de 17-jarige Mehdi Bouda moeten niet voor de rechter komen. Dat heeft de raadkamer van Brussel beslist. De tiener kwam in 2019 om het leven toen hij met een snelheid van bijna 100 km per uur werd aangereden door een politiewagen in Brussel. De familie van Bouda gaat in beroep.

De Brusselse scholier zou op 20 augustus 2019 op de vlucht zijn geslagen toen 2 politie-inspecteurs hem wilden controleren ter hoogte van de Kunstberg, waar op dat moment regelmatig drugs werden verkocht. Bouda liep door de Ravensteingalerij en besliste om door het rood het zebrapad over te steken, richting het station Brussel-Centraal.

Net op dat moment reed een patrouille van de Anti-Overval Brigade (A.O.B.) van de Brusselse politie voorbij, die op weg was naar een andere interventie. Bouda werd tegen een snelheid van 98 km per uur opgeschept en meer dan 20 meter verder geslingerd. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

"Geen zorg toegediend"

De familie van de jongen had gevraagd om een openbaar proces tegen de 4 betrokken politiemensen voor schuldig verzuim, mensonterende behandeling en onopzettelijke doodslag. 

“De politiepatrouille reed met zwaailicht, maar zonder sirene, tegen bijna 100 km per uur in tegengestelde richting”, klonk het destijds bij meester Joke Callewaert, die de belangen van de broer en zus van het slachtoffer verdedigt. “Mehdi kon hen dus niet horen of zien. Gezien de omstandigheden had die patrouille extra voorzichtig moeten zijn.” De betrokken agenten zouden ook geen enkele zorg hebben toegediend aan de tiener, die nog leefde na de aanrijding.

"Sirene aanzetten was niet nodig"

Het Brusselse parket zag echter geen graten in het optreden van de politiemensen en vorderde eind vorige maand dan ook een buitenvervolgingstelling. Daar gaat de raadkamer van Brussel nu op in. Het viertal wordt niet doorverwezen naar de rechtbank.

De patrouille van de A.O.B. hoefde geen sirene aan te zetten want ze reed door het groen, zo staat in de uitspraak te lezen. Bovendien kon de bestuurder van de politiewagen niet voorzien dat een voetganger plots door het rood zou lopen. Een getuige die er ook was, had de zwaailichten wél gezien, en dus had Bouda ze ook kunnen opmerken. De agenten belden wel onmiddellijk een ambulance en bleven bij de jongen tot collega's met medische ervaring hartmassage konden uitvoeren, klinkt het ook.

Familie gaat in beroep

De familie zegt in een eerste reactie diep geschokt te zijn door de beslissing van de rechtbank. “Het is onbegrijpelijk dat de agenten niet ter verantwoording worden geroepen. Dit bevestigt eens te meer de straffeloosheid van de politie, terwijl te veel jonge mensen zijn gestorven als gevolg van hun acties”, klinkt het.

Ze gaat in beroep tegen de beslissing.

Meest gelezen