Nicole en Hugo, op het Songfestival 1973, met 'Baby baby' in hun iconische paarse pakken

Herbeleef de eerste halve finale van het Songfestival: topfavoriet Kroatië naar de grote finale, eerbetoon voor Nicole en Hugo

In de Zweedse stad Malmö is de 68e editie van het Songfestival afgetrapt met de eerste halve finale. 15 landen hebben gezongen voor een plek in de grote finale van zaterdag. De eerste 10 finalisten zijn geworden: Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Opvallendste moment: een eerbetoon aan onze Nicole en Hugo, ondanks hun laatste plaats in 1973.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De eerste halve finale zit erop, donderdag is het aan België in de tweede halve finale

De eerste etappe van het Songfestival 2024 zit erop. Donderdag staat de tweede halve finale op het programma, met daarin onze Belgische kandidaat Mustii, Joost Klein voor Nederland, en ook Israël. Ook dan staan er 10 finaleplaatsen op het spel.

Zaterdagavond is de grote finale met 26 landen: de 20 geplaatste finalisten, de 'big five'-landen die het Songfestival grotendeels financieren (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Zweden. Ook van de tweede halve finale en de grote finale brengen we verslag uit bij VRT NWS in een liveblog.    

VRT NWS-journalist Gianni Paelinck vat de eerste halve finale samen: "Weinig verrassingen, en maar één zichtbaar politiek statement op het podium"

De eerste halve finale van het Songfestival heeft weinig verrassingen gebracht, zegt VRT NWS-journalist Gianni Paelinck vanuit Malmö. "Vooral topfavoriet Kroatië heeft de perszaal in vuur en vlam gezet. Bij de duistere act van Ierland werden grote ogen getrokken." Hoe goed elk land precies gescoord heeft in de halve finales, wordt pas na de grote finale van zaterdag bekendgemaakt.

Ook weinig verrassingen op het vlak van politieke statements, ondanks de spanningen in aanloop naar de liedjeswedstrijd door de deelname van Israël. "Er was veel politie aanwezig in de straten, maar aan de arena zelf heb ik op één Palestijnse vlag na weinig gezien. Het publiek wilde er vooral een feest van maken", aldus Paelinck.

"In de openingsact was er een symbolische protestactie van de Zweedse artiest Eric Saade. Hij heeft een Palestijnse vader, en droeg rond zijn pols een Palestijns sjaaltje. Dat was niet afgesproken, op de repetitie was dat ook nog niet te zien."

Wél een verrassing voor Hugo Sigal, die zonder zijn medeweten een eerbetoon kreeg van de EBU. De beelden van de legendarische act van 'Baby baby' uit 1973 werden nog eens getoond, met een dansende Nicole en Hugo in hun paarse pakken. "Hugo was niet op de hoogte gebracht. Heel mooi hoe hij en Nicole trendsetters werden genoemd, ondanks hun laatste plaats destijds."

Bekijk: de analyse van VRT NWS-journalist Gianni Paelinck na de eerste halve finale in Malmö

Videospeler inladen...

Dit zijn de 10 finalisten uit de eerste halve finale

Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Kroatië, Ierland en tenslotte Luxemburg: deze landen hebben zich geplaatst voor de grote finale. Geen grote verrassingen daarbij, want topfavoriet Kroatië is daarbij, net als buitenbeentje Finland. En Luxemburg ziet zijn terugkeer naar de liedjeswedstrijd na een intermezzo van meer dan 30 jaar dus beloond met een finaleplek.

"Het resultaat van de televoting is geldig"

Er wordt bevestigd dat het resultaat van de televoting volledig en geldig is. Over naar de proclamatie van de 10 finalisten, in willekeurige volgorde.

Mooi eerbetoon aan pioniers Nicole en Hugo: "Kijk hoe ze toen gedanst hebben"

Mooi moment voor de bekendmaking van de tien finalisten: Hugo Sigal wordt rechtstreeks aangesproken door presentatrice Malin Åkerman. Wat volgt, is een terugblik op 1973 toen onze Nicole & Hugo in hun paarse pakjes en op de tonen van 'Baby baby' allerlaatst zijn geworden. Maar ze zorgden wel voor een primeur op het Songfestival, want ons Belgisch duo was de eerste artiest die zong en danste tegelijk, iets wat nu haast een evidentie lijkt.

"Ze waren gewoon voor op hun tijd. En ze hebben toen gedanst zoals enkel een jong getrouwd koppel dat kan", aldus Åkerman.

"Aan Hugo die naar ons aan het kijken is thuis, en die afgelopen jaar afscheid heeft moeten nemen van Nicole: onze gedachten zijn bij jou." Gevolgd door een mooie montage met opvallende dansacts van de voorbije jaren, met daarbij winnaars als de Griekse Elena Paparizou en de Zweedse Loreen. Een mooi en emotioneel eerbetoon.

Bekijk: het eerbetoon aan Nicole en Hugo en hun choreografie uit 1973

Videospeler inladen...

De lijnen zijn gesloten!

De televoting is afgesloten. Zo dadelijk komen we te weten welke tien landen zich hebben geplaatst voor de grote finale op zaterdag.

'Koning' van het Songfestival Johnny Logan eert 'koningin' en winnares van vorig jaar Loreen

De periode van de televoting wordt overbrugd door een tussenact met een grote Songfestivalstatus. De Ierse Johnny Logan is zonder enige twijfel de koning van het Songfestival. Hij won de liedjeswedstrijd twee keer als artiest, in 1980 en 1987, en nog een derde keer als mede-auteur van het winnende nummer in 1992.

In Malmö eert hij de Zweedse koningin van de liedjeswedstrijd, die net als Logan twee overwinningen op haar palmares heeft staan: Loreen. Zij treedt zelf pas op in de grote finale op zaterdag.

Logan brengt een symfonische versie van haar eerste winnende nummer 'Euphoria', ondersteund door strijkers en piano. Een mooi intermezzo waarin veel Songfestivalgeschiedenis samenkomt.

Alle acts zitten erop: de stemming is geopend

De 15 deelnemende landen aan de eerste halve finale hebben hun act gebracht, nu is het aan het publiek in die landen én Australië om hun stem uit te brengen. De lijnen zijn geopend. Vanuit België kan er vanavond niet gestemd worden, want onze Belgische kandidaat Mustii neemt donderdag pas deel aan de tweede halve finale.

Welkom terug Luxemburg, met deels Franstalig nummer

De 'comeback kid' van deze editie is Luxemburg. Het is van 1993 geleden dat het land nog heeft deelgenomen aan de liedjeswedstrijd, na 5 overwinningen in de beginjaren van het Songfestival.

TALI, een zangeres met lange vlechten en Israëlische roots, vertegenwoordigt onze zuiderburen met 'Fighter', een nummer in het Frans en Engels. Het gitaartje in het begin van haar nummer klinkt wel heel hard als 'La camisa negra' van Juanes.

In het Frans klinkt TALI bij momenten als onze Angèle in de hoge passages, en in de lage delen als de Franse ster Aya Nakamura. Een vlotte hedendaagse popsong om de eerste Songfestivalavond mee af te sluiten, krijgt veel applaus in de Malmö Arena zelf.

Traditie in het wit: Portugal brengt modern fadonummer in de eigen taal

Portugal scoort vaak goed op het Songfestival. Hun eigen fadotraditie loopt als een rode draad door veel van hun inzendingen. Met die sobere en nostalgische klaagzang won Portugal ook in 2017, met het sobere 'Amar pelos dois' van Salvador Sobral.

Ook zangeres Iolanda tapt uit dat vaatje. Ze is een singer-songwriter die vanuit het Verenigd Koninkrijk haar muziekdroom najaagt. Opvallend: ze is de eerste kandidaat van de avond die a capella begint om haar kunnen te tonen. Net als de openingsact uit Cyprus hebben de Portugezen voor een volledig witte outfit gekozen en dansers die een moderne choreografie brengen. Een sobere en stijlvolle act, die gaandeweg een beetje beat krijgt.

Meest gelezen